26 / 04 / 2024

Tapu harcı indirimi geriye dönük olur mu?

Tapu harcı indirimi geriye dönük olur mu?

Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri için ödenen tapu harcında indirim yapılmıştı. Peki, tapu harcı indirimi geriye dönük olur mu?



Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapu devir işlemleri ilgili tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan işlemler için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor.


Tapu devir harcı, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç normalde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyordu.


Ancak 15 Mart 2017'de tapu harcında 0.15 oranında indirim yapıldı. Yalnız konut ve işyerleri için geçerli olan indirimde tapu harcı binde 20'den binde 15'e düştü. Peki, tapu harcı indirimi geriye dönük olur mu?


Geriye dönük tapu harcı indirimi 

Tapu harcında yapılan indirim, akıllara geriye dönük uygulama olup olmayacağını getiriyor. Ancak geriye dönük tapu harcı indirimi yapılmıyor.


Tapu harcı indirimi 30 Eylül'e kadar geçerli olup, bu tarihten sonra herhangi bir uzatım kararının gelmemesi halinde eski tapu harcı oranları geçerli olacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön