25 / 04 / 2024

Tapu harcı kaç lira 2017?

Tapu harcı kaç lira 2017?

Tapuda yapılan tüm işlemlerin harç oranları birbirinden farklı oluyor. Peki 2017'de tapu satış ve bağış işlemlerinde tahsil edilecek harçlar ne kadar?



Tapu, bir gayrimenkulün yüzölçümünü baz alarak numarasını pafta, ada ve parsel bakımından dolayı mahallesini ve sahibini gösteren belge oluyor. Bu bilgiler tapu dairelerinde kayıtlı oluyor. Dolayısıyla gayrimenkuldeki herhangi bir değişiklik veya devir işlemi tapu dairesinde gerçekleşiyor.


Tapu dairesinde yapılan işlemler için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harcı kaç lira 2017?


Tapuda yapılan tüm işlemlerin harç oranları birbirinden farklı olup, satış ve bağış işlemlerinde tahsil edilecek harçlar şu şekilde sıralanıyor:


Tapu satış harcı 2017

Tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Tapu bağış harcı 2017

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında bedel tahsil ediliyor.


Tapu döner sermaye harcı 2017

Tapu satış harcının yanı sıra tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. 2017 yılında bu masraf 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu eksik beyan cezası 2017

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar 2017!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön