16 / 04 / 2024

Tapu ifrazı ne demektir?

Tapu ifrazı ne demektir?

Tapu ifrazı yapılacak taşınmaz malların üzerinde, rehin, irtifak hakkı veya şerh var ise bütün hak sahiplerinin muvafakatlarının alınması zorunlu oluyor. Peki, tapu ifrazı ne demektir?



Tapu ifrazı ne demektir?

Tapu ifrazı, tapunun ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi için yapılıyor.


Ayrılacak taşınmaz malların üzerinde, rehin, irtifak hakkı veya şerh var ise bütün hak sahiplerinin muvafakatlarının alınması zorunlu oluyor.


Tapu ifrazı için gerekli belgeler ile ilgili Kadastro Müdürlüğüne müracaat ediliyor. Aynı zamanda tapu ifrazı harçları da ödeniyor.


Tapu ifraz harcı 2015

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)


Arsa ifrazı nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön