20 / 04 / 2024

Tapu iptali davası nedir?

Tapu iptali davası nedir?

Tapu iptali davası, bir taşınmaz mal hakkında yapılan tapu devir işleminin iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Peki, tapu iptali davası nedir? Tapu iptali davası nasıl açılır?



Tapu iptali davası nedir?

Tapu iptali davası, bir taşınmaz mal hakkında yapılan tapu devir işleminin iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılıyor.


Bu davanın açılabilmesi için bazı haklı nedenlerin vuku bulmuş olması gerekiyor. Örneğin; hesap hatası nedeniyle; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalara, şahıs varlığına ilişkin davalar açılabiliyor.


Tapu iptali davasında diğer sebepler şu şekilde sıralanıyor;


Ölünceye kadar bama sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir. Bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanır.


Aile konusu şerhi kurucu değil, açıklayıcı bir şerhtir. Bu nedenle eşin rızası dışında yapılan işlemlerde üçüncü kişinin kazanımının korunup korunmayacağı onun iyiniyetli olup olmamasına bağlıdır.


Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlıklıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.


Vekil, vekalet verenin açık talimatına uymakla yükümlüdür. Ancak, vekalet verenden izin alma imkanı bulunmadığında durumu bilseydi onun da izin vereceği açık olan hallerde, vekil talimattan ayrılabiliyor.



Tapu iptal davası dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön