24 / 04 / 2024

Tapu işlemleri cins değişikliği harcı!

Tapu işlemleri cins değişikliği harcı!

Tapu işlemleri arasında bulunan cins değişikliği işlemi nedir? Tapu işlemleri cins değişikliği harcı ne kadardır? Bu işlemin mali yönü nedir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Tapu işlemleri arasında bulunan cins değişikliği işlemi nedir? Tapu işlemleri cins değişikliği harcı ne kadardır? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..


Tapu işlemleri cins değişikliği ile ilgili bilgi vermeden önce cins değişikliği işlemi nedir? Öncelikle onun tanımını yapalım. Cins değişikliği, bir taşınmazın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemdir.



Cins değişikliği için gerekli belgeler;


- İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,


- İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,


- Taşınmazın yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik'ten alınması gereken yazı.


- Taşınmaz malikinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafı.



Peki bu işlemin mali yönü nedir? Tapu işlemi cins değişikliği harcı ne kadardır?


Cins değişikliği işlemi için alınan harç, herhangi cins ve kayda sahip taşınmazın emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.



Tapuda cins değişikliği nasıl yapılır?

Tapu işlemlerinde cins değişikliği!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön