26 / 04 / 2024

Tapu masrafı hesaplama programı 2015!

Tapu masrafı hesaplama programı 2015!

Gayrimenkul sahibinin taşınmazını devretmek istemesi halinde, bu işlem tapu müdürlüğünde yapılıyor. Tapu müdürlüğünde yapılan devir için bazı masraflar ödeniyor. İşte tapu masrafı hesaplama programı 2015!



Tapu masrafı hesaplama programı 2015!

Taşınmaz malların mülkiyetinin kimde olduğu, tapu belgeleri ile tespit ediliyor. Tapu müdürlükleri, tapu kütüklerinde hangi gayrimenkulün kime veya kimlere hangi oranda ait olduğunun kaydını tutuyor.


Gayrimenkul sahibinin taşınmazını devretmesi halinde, bu işlem tapu müdürlüğünde yapılıyor. Gerekli belgeler teslim edilerek tapu memurundan taşınmazın bir başkasının adına tescil edilmesi istenebiliyor. 


Tapu devir işlemi bir bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak gerçekleşse de tapuya belli bir miktar harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu masrafları nelerdir? Tapu masrafı hesaplama programı 2015 şu şekilde:


Tapu masrafı hesaplama programı..

Bedelli tapu devri için tapu masrafı hesaplama:

Tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak belirleniyor.


Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bedelsiz tapu devri için tapu masrafı hesaplama:

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel ise ortalama 82,50 TL olarak tespit ediliyor.



Tapu masrafları kime aittir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



 


Geri Dön