18 / 04 / 2024

Tapu satış gelir vergisi nedir?

Tapu satış gelir vergisi nedir?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmazların 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Peki, tapu satış gelir vergisi nedir?



Tapu satış gelir vergisi nedir?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır.


• Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

• Voli mahalleri ve dalyanlar,

• Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

• Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.


Kanunda yer alan esaslara göre, bir bedel karşılığında edinilen taşınmaz malın belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda, değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Ödenmesi gereken bu vergiye, tapuda satış gelir vergisi de deniyor.


Gelir vergisi olarak da nitelendirilen bu vergide söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" denilmektedir. Safi değer tespiti ise her sene yeniden belirleniyor.


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından belli indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.



Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön