25 / 04 / 2024

Tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsisi belgesi ne kadar süre geçerli? İşte, tapu tahsisinin geçerlilik süresi!



Tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Tapu tahsisi,  2981 sayılı İmar Affı Kanunu göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis edilir ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine veriliyor.


Bu belge, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.  Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.


Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmuyor. Peki, tapu tahsisinin geçerlilik süresi ne kadardır?


Tapu tahsisinin süresi...

6306 sayılı yasada tapu tahsisi belgesinin geçerliliği ile ilgili esaslara yer veriliyor.  Çünkü bu yasanın geçici maddesi ile Mayıs 2015 sonu itibari ile 775 sayılı Gecekondu Mevzuatına göre başvuruların iki yıl içerisinde tamamlanmış olmasını öngörmüştür. 


Yani bu tarih 2015 sonunu işaret etmektedir. Ancak, 2981 sayılı yasa kapsamında tapu tahsis belgesi olan vatandaşların tapu tahsis belge süreleri 3 yıl süreyle uzatılmış olarak karşımıza çıkıyor. 


Tapu tahsisi mirasçılara geçer mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön