20 / 04 / 2024

Tapu takas uygulaması nedir?

Tapu takas uygulaması nedir?

Tapu da bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değiştirilmesi işlemine tapu takas deniyor. Peki, tapu takas uygulaması nasıl işler? Tapu takas için neler gerekir?



Tapu takas uygulaması nedir?

Takas bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak biliniyor. Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor.  Takas işleminde değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması gerekmiyor.  


Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. Tapu sicil müdürlüğünün takas uygulamasında değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. 


Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değil. Değer eşitliği için  ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. 


Devir işlemi için taraflardan binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.Tapu takas işlemlerinde taşınmazların farklı il ve ilçelerde olması sorun teşkil etmiyor. 


Takas edilecek mülkler farklı il veya ilçelerde ise takasın yapılacağı herhangi il ve ilçede müracaatla işlemi yapılabiliyor.  Kayıtları diğer Tapu sicil müdürlüğüne gönderilerek tescili yapılıyor. 


Takas yapılırken hangi belgeler gerekir?

1. Trampası yapılacak mala ait tapu senetleri,

2. Trampa yapılacak malın sahipleri ya da yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı fotokopileri,

3. Trampa yapanların vesikalık fotoğrafları,

4. Trampa yapılan malın ilgili belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge.


Tapu takas masrafı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön