25 / 04 / 2024

Tapu takasbank işlemi nasıl yapılır?

Tapu takasbank işlemi nasıl yapılır?

TapuTakas ile gayrimenkul alım satımı artık hem alıcı hem de satıcı açısından risksiz ve güvenli bir yapıda gerçekleşecek. Peki, tapu takasbank işlemi nasıl yapılır?



Tapu takasbank işlemi nasıl yapılır?


Gayrimenkullerin alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Gayrimenkul devir işlemleri sürecinde kimi zaman alıcının parayı vermemesi veya satıcının asıl gayrimenkul sahibi olmaması gibi sorunlar yaşanabiliyor.


Gayrimenkul işlemlerinde bu gibi sorunların yaşanamaması için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank bir sistem oluşturdu. TapuTakas Sistemi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında özel bir sistemle sağlıyor. Bu sistemde gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasındaki dolandırıcılık gibi olumsuzluklara karşı satıcı korunuyor. 


Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni ‘TapuTakas’ sistemiyle, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir şekilde el değiştirebiliyor.


Kurulan bu  teknolojik altyapıdan, ister bireysel ister kurumsal olsun, tüm gayrimenkul alıcı ve satıcıları belli bir ücret karşılığında faydalanılabiliyor. Alıcı ve satıcıdan işlem başına 70’er TL ücret alınacak.


Tüm dijital ortamlara uygun olarak tasarlanan TapuTakas uygulaması sayesinde gayrimenkul alım satım işlemleri bilgisayar, tablet veya cep telefonu üzerinden gerçekleştirilebilecek.


Tapu takasbank işlemi nasıl yapılır?

Alıcı ve satıcının anlaşmasını takiben Tapu Dairesi’nden alınan E-Ödeme (Makbuz) numarası ile www.taputakas.com.tr adresinden veya TapuTakas mobil uygulamasından sisteme giriliyor.


Satıcı E-Ödeme (makbuz) numarası ile birlikte gerekli bilgileri sisteme giriyor. Sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletiliyor. Alıcı E-Ödeme (makbuz) numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme giriyor. Kimlik bilgileri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanıyor.


Alıcı ve satıcı tarafından girilen bilgilerin eşleşmesinin ardından alıcı tarafından gönderilen satış bedeli Takasbank nezdinde açılmış olan özel bir hesapta bloke ediliyor ve bu andan itibaren hem alıcı hem de satıcı için alışveriş süreci güvence altına alınmış oluyor.


Tapuda imzalar atıldıktan sonra satışın tescil edildiğine dair Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden alınan bilgi ile birlikte, satış bedeli otomatik olarak satıcının sisteme kaydettiği banka (IBAN) hesabına Takasbank tarafından gönderiliyor.


İşlemlerin her aşamasında alıcı ve satıcı, cep telefonları üzerinden kısa mesaj ile bilgilendiriliyor.


Herhangi bir nedenle gerçekleşmeyen satışlarda TapuTakas sistemi tarafından bloke edilen tutar alıcıya iade ediliyor.


Tapu takas ödemesi nasıl yapılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön