28 / 03 / 2024

Tapu takas ödemesi nasıl yapılır?

Tapu takas ödemesi nasıl yapılır?

Yeni tapu takas sistemi; mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amaçlıyor. Peki, tapu takas ödemesi nasıl yapılır?



Tapu takas ödemesi nasıl yapılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank işbirliği ile hayata geçirilen yeni tapu takas sistemi; mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amaçlıyor.


Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni ‘TapuTakas’ uygulamasıyla, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir şekilde el değiştirecek.


Kurulan bu  teknolojik altyapıdan, ister bireysel ister kurumsal olsun, tüm gayrimenkul alıcı ve satıcıları belli bir ücret karşılığında faydalanabiliyor. Alıcı ve satıcıdan işlem başına 70’er TL ücret talep ediliyor. 


TapuTakas Sistemi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında özel bir entegrasyonla sağlanıyor. Bu sistemde gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasındaki dolandırıcılık gibi olumsuzluklara karşı satıcı korunuyor. Peki, tapu takas ödemesi nasıl yapılır?


Tapu diaresinden alınan e-ödeme (makbuz) numarası ile www.taputakas.com.tr" adresinden veya "TapuTakas" mobil uygulaması ile sisteme giriyoruz. 


Satıcı e-ödeme (makbuz) numarası ve gerekli bilgileri sisteme giriyor,sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletilir.


Alıcı e-ödeme (makbuz) numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme girer. Gayrimenkul ve komisyon bedelleri Takasbank'ın  hesabına gönderilir.  Tapu dairesinde tescil işlemi gerçekleştiğinde Takasbank tarafından gayrimenkul bedeli satıcıya EFT ile gönderilir.


Yeni tapu takas sistemi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön