16 / 04 / 2024

Tapu yevmiye no nedir?

Tapu yevmiye no nedir?

Tapu sicilinde yer alan hakların sırası yevmiye no sıralamasına göre belirleniyor. Buna göre tapu yevmiye no nedir, diyorsanız yanıtı ve konu ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Tapu yevmiye no nedir?

Tapu sicil müdürlüğünde yapılan tüm işlemler bir deftere kaydediliyor. Yevmiye defteri olarak adlandırılan bu deftere kayıtlar söz konusu işlemlerin tarih ve sıra numarası belirtilerek yapılıyor.


Yukarıda sözü geçen deftere kaydı tutulan tarihe "tapu yevmiye tarihi" ve verilen numaraya ise "tapu yevmiye no" deniyor. "Tapu yevmiye no nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, "Tapu yevmiye no ne işe yarar?" sorusunu yanıtlayalım.


Tapu yevmiye no ne işe yarar?

Tapu sicil müdürlüğünde yapılan başvuru ve işlemlere yevmiye no verilerek hak sıralaması yapılıyor. Bir diğer ifade ile, yevmiye tarihi ve yevmiye numarası önce olan hak kedisinden sonraki haklardan üstün tutuluyor.


Bu hususu bir örnek ile açıklamak gerekirse; yevmiye numarası önce bir haciz, kendisinden sonraki hacizden, ipotekten, irtifak gibi işlemlerden önce geliyor.


Bu nedenle hacze konu olan gayrimenkul icra kanalıyla satılırsa, hacizden sonra tapuya işlenmiş her türlü hak satış sırasında kendiliğinden terkin ediliyor. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön