19 / 04 / 2024

Tapuda bağış harcı 2020'de ne kadar?

Tapuda bağış harcı 2020'de ne kadar?

Gayrimenkullerin tapuları satılabildiği gibi bağış yolu ile de tahsis edilebiliyor. Peki, tapu bağış harcı 2020 ne kadar? İşlem için hangi belgeler gerekiyor?



Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller, tapu dairesinde satış yolu ile devredildiği gibi bağış yolu ile de bir başkası adına tahsis edilebiliyor. Hibe olarak da bilinen bağış işlemi, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilebiliyor.

Tapu bağış işlemi için gerekli belgelerle tapu dairesine müracaat edilmesi ve tapu bağış harcı ücretinin ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu bağış harcı 2020 ne kadar? İşlem için hangi belgeler gerekiyor?

Tapu hibe işlemi için gerekli belgeler

-Bağışlanacak taşınmaza ait tapu senedi yoksa ada parsel numarasını gösterir belge veya malikin sözlü beyanı 

-Bağışlayanın ve bağışlananın veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı

-Taraflardan biri veya ikisinin temsili söz konusu ise temsile ilişkin belge

-Bağışlayanın bir bağışlananın iki adet fotoğrafı

Hibe işlemi, rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi durumunda, mülkiyetin bağışı yapana geri dönebiliyor.

Tapu hibe harcı 2019

2020 yılında tapu hibe harçları geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. 

''Dalyan ve voli mahallerinin tescil, intikal, hibe, vasiyet, temlik ve sair tasarruf! muamelelerde takdir olunacak kıymet veya bildirilen bedelden yüksek olanı üzerinden binde 68,31''

Tebliğe göre, gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında ödeme yapılıyor.

Tapuda bağış harcı 2019'da ne kadar?

Tapu ve Kadastro Harçları 2020!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön