23 / 04 / 2024

Tapuda cins değişikliği için gerekli belgeler!

Tapuda cins değişikliği için gerekli belgeler!

Bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için tapuda cins değişikliği yapılıyor. İşte tapuda cins değişikliği için gerekli belgeler...



Tapuda cins değişikliği için gerekli belgeler!

Tapu dairesinde yapılabilen işlemler arasında yer alan cins değişikliği işlemi; Bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işleme deniyor.


Örneğin, bir arsanızın olduğunu ve üzerinde yapı inşa ettiğinizi farz edelim. Bu durumda, tapu üzerinde cins değişikliği işlemini de yapmanız gerekiyor. Bir apartmanda mesken olarak kullanılan işyerlerinin malikler tarafından onay verilmesi durumunda da tapuda mesken olarak kaydedilmesi, cins değişikliği işlemi ile oluyor.


Tapuda cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve cins değişikliği harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapuda cins değişikliği için gerekli belgeler nelerdir?


Cins değişikliği için gerekli belgeler;

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Masraflar;

Taşınmazın yüzölçümü; 

1 ile 1000 m2 arasında olanlardan, 202,00 TL

1001 ile 3000 m2 arasında olanlardan, 286,00 TL döner sermaye ücreti tahsil edilir.


3001 m2 den büyük taşınmazlarda, ilave her 1000 m2 için hesaplanan toplam ücrete 28, 00 TL ilave edilir.



Cins değişikliği nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön