25 / 04 / 2024

Tapuda eklentinin belirtilmemesi sorun olur mu?

Tapuda eklentinin belirtilmemesi sorun olur mu?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Mesken aldık. Fakat tapuda eklenti yazmıyor. Bağımsız bölüm falan yazıyor. Eklentinin belirtilmesi sorun olur mu?’ demiş. Bu nasıl bozulur?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Mesken aldık. Fakat tapuda eklenti yazmıyor. Bağımsız bölüm falan yazıyor. Eklentinin belirtilmesi sorun olur mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tapuda eklentinin belirtilmemesi sorun olur mu?

Mesken aldık. Fakat tapuda eklenti yazmıyor. Bağımsız bölüm falan yazıyor. Eklentinin belirtilmesi sorun olur mu? l K.A.

***

Okuyucumun mektubunu aynen aldım. “Tapuda eklenti yazmıyor” diyor. Demek eklenti yok. Sonra eklentinin belirtilmesi sorun olur mu?” diye soruyor. E hani eklenti belirtilmemişti? Demek ki belirtilmiş. Ben bunun üzerinde durmadan olayı açıklayayım. Umarım okuyucumun işini görürüm.

Tapularda mesken veya işyeri notu vardır. Bir bağımsız bölüm mesken olarak inşa edilmişse tapuda mesken, işyeri olarak inşa edilmişse işyeri, depo olarak inşa edildiyse depo yazar. Bazen, bence önemli bir hata olarak işyeri yerine eczane, parfümeri falan yazar ve böyle yazılmalar önemli problemlere neden olur. Bunun doğrusu, işin cinsi yazılmadan ‘işyeri’ yazmaktır. Bu notlar kat mülkiyetine tabi binalarda mutlaka vardır.

***

Ancak her bağımsız bölümün mutlaka eklentisi olacak demek değildir. Bir binada eklenti mahiyetinde yerler varsa bağlı olduğu bağımsız bölümün tapusunda eklenti adı altında yer alır. Bu daha çok kalorifersiz binalarda kömürlük, bodrumda depo alanları oluşturulmuş binalarda depo, Bazı hallerdeyse otopark yeridir. Bunlar bağlı olduğu bağımsız bölümün parçasıdır ve o bağımsız bölümle birlikte alınır-satılır. Müstakil alım satıma konu olmaz. Anayapıda bağımsız bölümlerin eklentisi yoksa, tapuda da eklenti kaydı görmezsiniz.

Eklenti kaydının olması için bağımsız bölümlere bağlı özel yerlerin inşa edilmiş olması şarttır. Okuyucumun tapusunda eklenti kaydı yoksa bu bir hukuki hata değildir, binada eklenti mahiyetinde inşa edilmiş yerlerin olmadığını gösterir. Projesine göre eklenti olsaydı tapusunda bu görünürdü. Netice olarak eklentinin tapuda olması veya olmaması o bağımsız bölümün bir eksiği veya ayıbı değildir.


Geri Dön