19 / 04 / 2024

Tapuda intifa hakkı ne demek?

Tapuda intifa hakkı ne demek?

Tapuda intifa hakkı, taşınmaz mala sahip olan kişinin taşınmaz maldan kullanma ve yararlanma hakkını başkasına devretmesine deniyor.Peki tapuda intifa hakkı ne demek?Tapuda intifa hakkı için gerekli belgeler nelerdir?



Tapuda intifa hakkı ne demek?

İntifa hakkı, kişinin kendisine devredilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına deniyor.İntifa hakkına sahip olan kişi gayrimenkulü satıp,ipotek ettiremiyor.Aynı zamanda intifa hakkı devredilemiyor ve mirasla geçmiyor.


İntifa hakkı,anne babanın üzerinde kalıp yaşadıkları süreçte dilediği gibi kullanırbilirken,anne babanın vefatından sonra herhangi bir işlem gerekmeden çıplak mülkiyetle gayrimenkul çocuklara kalabiliyor.


İntifa hakkı için gerekli belgeler nelerdir?


1.İntifa hakkı tesis edilecek gayrimenkulün varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.


2.İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları


3.Tarafların son altı ay içinde çekilmiş birer vesikalık fotoğraf 


4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı. 


İntifa hakkı işlemi için gereken mali tutar nedir?


İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise binde 68,31 oranında tapu harcı tahsil edilirken ,bir bedel karşılığında yapılmakta ise, binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


İntifa hakkının süresi kaç yıldır? 


İntifa Hakkının süresi en fazla 100 yıldır. 100 yıldan daha uzun süreli İntifa Hakkı geçerli kabul edilemiyor.


İntifa hakkı Yazım Örneği


BİR TARAFTAN: İbrahim YILDIZ : Ali oğlu, (Vergi No….)

DİĞER TARAFTAN: Gürsel Öcal DÖRTGÖZ : İbrahim oğlu (Vergi No….)

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


Afyon ili Kurtuluş Mahallesi 150 ada 27 parsel sayılı 800 m2 miktarındaki bahçeli kargir apartmanın tamamı İbrahim YILDIZ adına kayıtlı iken;adı geçen malik bizzat hareketle bu taşınmazmalın kuru mülkiyetini üzerinde bırakarak intifa hakkını 5.000(BEŞMİLYAR)TL.sı bedel karşılığında,10 sene müddetle Gürsel Öcal DÖRTGÖZ'e tanıdığını,intifa hakkı bedelini nakten tamamen ve paşinen aldığını,intifa hakkı lehtarı Gürsel Öcal DÖRTGÖZ'de intifa hakkını yukarıda yazılı bulunan bedelle aynen kabul ettiğini ve adına tesçilini istediğini,bu taşınmazmalın bu güne kadar olan emlak vergilerinin ödenmesinden taraflarının müteselsilen sorumlu olduklarını,taraflarca devir ve temlik için gösterilen değerin bu taşınmazmalın emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki fark için ödenmesi gereken harçların V.U.K. gereğince taraflarından cezalı olarak tahsil edilmesini kabul ettiklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.


Emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön