26 / 04 / 2024

Tapuda noter tepkisi!

Tapuda noter tepkisi!

Prof. Dr. Ferruh Yıldız, tapu işlemlerinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 'nden alınarak noterlere verilmesinin doğru olmadığını belirterek, " Birileri kamuoyu yaratmaya çalışıyor " dedi




Harita Mühendisleri İş adanılan Derneği tarafından, Dedeman Otel'de 'Büyük Türkiye Yolunda Sürdürülebilir Taşınmaz Yönetim Zirvesi' düzenlendi. Programa Vali Muammer Erol, Harita Mühendisleri İşadamları Demeği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Bulut, akademisyenler ve çok sayıda harita mühendisi katıldı. Açılış konuşmasını yapan Hasan Bulut, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

Kamu ve özel sektör işbirliğine dikkat çeken Bulut, "Taşınmazlar ile ilgili düşüncelerimizi çeşitli kamu kurumlarına, bakanlıklara, meclise ve basın aracılığıyla kamuoyuna tanıttık. Yeni kurulmuş bir sivil toplum kuruluşuyuz. Amaçlarımız ve birtakım hedefleriniz bulunmakta. 


Derneği kurarken, harita ve kadastro sektörüne katkıda bulunacağını düşündük. Bu yönde çal ışın al ar başlatacağız. İnsan dünyaya gelirken 3 tür özgürlükle doğar. Bunlar yaşam özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ve mülkiyet özgürlüğüdür. Biz işin mülkiyet özgürlü kısmındayız. 

Mülkiyet özgürlüğünün öncüleriyiz. 


Sektörümüz kamu- özel işbirliği ile büyük gelişme sağlayacaktır. Büyük Türkiye yolunda sürdürülebilir kalkınma alanında destek vermeye hazırız. Kendimize bir çalışma stratejisi hazırladık. Bu strateji doğrultusunda, faaliyetlerimize de başladık. Bir çok kamu kurumunu, sivil toplum kuruluşlarım ziyaret ederek derneğimiz hakkında bilgi verdik. 

Zirvenin ilkini Konya'da yapıyoruz. 

Bundan soma da bu tür zirvelerimiz başka şehirlerde de devam edecektir" diye konuştu. 


HARİTACILIK BÜYÜK BİR SORUMLULUK 

Prof. Dr. Ferruh Yıldız ise, harita mühendisliğinin görüldüğünden çok daha büyük bir görev olduğunu ifade ederek, "1975 yıl nida Konya Endüstri Meslek Lisesi 'nde bu mesleğe ilk adımımı attığımda haritacılığı ilk ve ortaokul atlaslarının çizilmesi olarak anlıyordum. Lise eğitimi sonrasında üniversite eğimleri sonrasında aslında yaptığımız ıçin çok daha büyük Hasan Bulut işler olduğunu anladık. Biz haritacılığı bir palto olarak görüyorduk. Oysa bu paltonun altında bir ceketin, bir süveterin ve bir gömleğin olduğunu başlangıçta göremedik. Zamanında bu mesleğe tek bir görev yüklenmişti. O da bu ülkenin kadastro çalışmalarıydı. Türkler tarih boyunca devletler kurarak kendilerini yönetmişlerdir. Devlet olmanın sorumluluğu güvenirliği ve bilgilerin gizliliği de bu temel düşünceden gelmektedir. Tapu ve nüfus kayıtları devletin sorumluluğunda ve güvenirliği altındadır" şeklinde konuştu. 


LOBİ GÜÇLERİNİ DEVREYE SOKUYORLAR 

Basında çıkan tapu işlemlerinin noterlere verilmesi konusunda haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Son günlerde kamuoyunda bazı meslek grubu m ensuplannın kendilerine yem ış alanı yaratma gayretlen içinde olduğunu hayretle izliyoruz. 

Bürokraside lobi güçlerini devreye sokarak kamuoyu yaratma gayreti içerisindedirler. Tapu işlerinin noterlere devredilmesi yönündeki kamuoyu oluşturma çabalarını ciddiye almıyoruz ve devletin yetkili kurumlarının böyle bir değişikliğe de gideceğini tahmin etmiyoruz. Bu yetkinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden alınarak noterlere teslim edilmesi yönünde basında çıkan haberlerin gerçeği yansıttığını düşünmüyoruz. 


Türk toplumu taşınmaz bir araç değil bir amaçtır. Çünkü herkes birikimlerini genel olarak satın alma yoluyla değerlendirmek ister. Satın aldığı taşınmaz için, 'Kaya gibi tapımı var' cümlesi bizim tenolojimize girmiştir. Halen eski Osmanlı coğrafyasındaki ülkelerin taşınmaz uyuşmazlık! anında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nüıı Osmanlı arşivlerinden yararlanılarak çözüldüğünü biliyoruz." Yapılan konuşmaların ardından plaket teslim töreni yapıldı. Programın düzenlenmesinde emeği geçenlere plaketleri takdim edildi.


Merhaba 



Geri Dön