29 / 03 / 2024

Tapuda satış işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar!

Tapuda satış işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar!

Tapuda yapılan işlemler, vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Taşınmaz mülklerin el değiştirmesine tapu devri adı verilmektedir. Peki Tapuda satış işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar!



Tapu nedir, tapuda satış işlemi için neler gereklidir? soruları yanıtlarını arıyor. İşte merak edilen detaylar!

TAPU NEDİR?

Tapu nedir, tapu ne işe yarar? Tapu, araziye ait belirli bir parçaya ya da arazi üzerine inşa edilen bağımsız bir bölüme ait bölümü gösteren resmi bir belge türüdür. Tapu sicil müdürlüğü tarafından verilen tapu, aksi kanıtlanana kadar geçerliliğini koruyan resmi bir belgedir. Bu belge, halk tarafından “tapu senedi” olarak da bilinmektedir.

Tapu işlemleri ciddiyetle yürütülmesi gereken bir süreci oluşturur. Dolayısıyla da gerek tapudan önce gerek tapu günü sonrasında süreci işlemlerin titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.

TAPU DEVİR İŞLEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Satış ile ilgili gerekli evrakları aşağıda bulabilirsiniz. Güncel bilgiler için resmi Tapu ve Kadastro sayfasına göz atmayı unutmayın.

  • Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi (taşınmaz sahibi ile alıcısının veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi)
  • İcra Müdürlüğü’nün Satış Müzekkeresi yani cebri icra yolu ile satılma durumu varsa,
  • Mahkeme Müzekkeresi yani ortaklığın giderilmesi davası yolu ile satılma hali bulunuyorsa,
  • Bina vasıflı taşınmazlarda ise Zorunlu Deprem Sigortası bulunmaktadır.
  • İlgili belediyeden alınmış Emlak Vergisi değerini belirtir belge alınmalıdır.

TAPU DEVİR İŞLEMLERİNDE BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR!

  • Tapu harcı üzerinde usulsüzlük yani yasa dışı herhangi bir işlem yaparsanız hem alıcı hem de satıcı olarak para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
  • Randevu saatinize 15 dakika varken, başvuru yaptığınız Tapu ve Kadastro Müdürlüğü binasında olmanız önemle rica olunur.
  • Tapu devir işlemleri durumunda hem alıcının hem de satıcının hazır bulunması gerekmektedir. Ama gerekli belgelere sahip vekiller aracılığı ile de işlem sonlandırılabilir.

Tapu işlemleri için neler gerekli? Tapu işlemleri nasıl yapılır?

Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma nasıl yapılır?

Hazır prefabrik evlerin fiyatları ne kadar? İşte detaylar!


Geri Dön