26 / 04 / 2024

Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır?

Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır?

Tapusu olan her arsanın imar durumu var mı sorusu arsası olan herkesin sorduğu sorulardan biridir. Peki tapu nedir? Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır? İşte detaylar!



TAPUSU OLAN HER ARSANIN İMAR DURUMU VAR MI?

Tapusu olan her arsanın imar durumu olmamaktadır. Tapu, tapu müdürlüklerinden alınan ve arazinin kime ait olduğunu gösteren, yüz ölçümü hakkında sahip olunan imzalı bir belgedir. Her arazide imar durumu söz konusu değildir bu yüzden tapusu olan her arsanın da imar durumu olduğu bilgisi yanıltıcıdır.

İmar durumu yapılan arsanın kullanımını gösteren planlar ve imar planları ile birlikte verilen ve arazinin kullanımı hakkında detaylı bilgi veren kararları kapsar. Arazinin imar durumuna göre yeşil alan, konut ya da farklı çalışma izinleri alınır. Arazide konuta izin veriliyor ise konut projeleri öncelik taşımaktadır. Ama arazi yeşil alan olarak imar planında yer alıyor ise arsa sahibi genel olarak araziyi devlete satar.

İlk olarak kişinin sahip olduğu arazi kamu malı olarak imar planında bulunuyorsa ise tapusu kişiye ait olan bu arazinin bedeli ödenerek kamulaştırma projesi içine alınır. Devlet bu yönde çalışmasını yürüterek ön görülen satış fiyatı mülk sahibine öder ve tapu kamu malı olarak kayıtlarda yer alır.  Tapusu elinde olan bir vatandaşın araziye imar durumu çıkartabilmesi için çeşitli prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Öncelikle imar planı ve imar durumu çıkarılması gereken arazinin planlaması ve bölge koşullarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Pek çok arazi sahibi kendi yapamayacağı arazi çalışmalarında bölgenin imar planı ile birlikte devlete satışı yapmak için başvuruda bulunur.  

Emekli olmak için kaç gün gerekli 2022?

10 ilde petrol mü bulundu? Hangi ilde petrol bulundu? Türkiye petrol kuyuları nerede?

Asgari ücret Temmuz zam oranı belli oldu mu? İşte asgari ücrete yapılacak zammın detayları!


Geri Dön