24 / 04 / 2024

Tapuya şerh koydurmak gerekli midir?

Tapuya şerh koydurmak gerekli midir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Satın aldığımız daire 2021'de teslim edilecek.Peşinatı ödeyip 36 ay taksit ve kalanı tutarı teslimde ödeyeceğiz.Noterden evin satışını alacağız, eve şerh koydurun diyorlar.Bunu tam bilmiyoruz, ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.  



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '1+1 daire aldık. Ev Temmuz 2021’de teslim olacak. Peşinatı ödeyip, 36 ay taksit yapıp, kalan kısmı da ev tesliminde ödeyeceğiz. Bu şekilde ödeme planı çıkardılar. Bu sözleşme çok içimize sinmedi, noterden satış istedik. Önce, “Kimse bu şekilde satış istemedi, yapmıyoruz” dediler. Ben ısrar edince kabul ettiler. Tüm masrafları ödemeyi kabul ettik. Şimdi noterden satış olarak evimizi alacağız. Fakat “Evin üstüne şerh koydurun” diyorlar. Biz bunu tam bilmiyoruz. Önce satış sözleşmesi yapıp sonra da tapu dairesine gidip şerh mi koyduracağız?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tapuya şerh koydurmak gerekli midir?


Okuyucum söylenenleri ciddiye almış ve noterde sözleşme yapmış. İyi yapmış, zira yapılması gereken bu. Müteahhitler noter masrafı yapmamak için düz beyaz kağıda yazılı sözleşmeleri imzalatıpişi tamamladık diyorlar ama tamamlanmıyor.

Zira yapılan bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri şekle bağlı sözleşmelerdir ve yasal olarak geçerli olabilmesi için noterde düzenleme şeklinde yapılması gerekir.

Aksi halde geçersizdir. Şimdi bu hali ile okuyucumun yaptığı iş tamam, yani vaad edilen tarih geldiğinde dairesini talep edebilecek.

★ ★ ★

Ancak teslim tarihi gelene kadar kötü niyetli bir müteahhit bu daireyi birilerine satabilir veya satmış gibi gösterip okuyucumu mağdur edebilir. Böyle bir durumda okuyucumun satın alan diğer kimseye başvuru hakkı olmaz.

İhtilafı müteahhit ile çözmeye çalışır ama bunun için epey bir uğraş vermesi lazım. Bunu bertaraf etmek için yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi yararlı olur.

Böyle bir durumda satın alan kişiye başvuru imkanı da doğar. Hatta böyle bir şerhin varlığı durumunda bir üçüncü kişinin devreye girmesi uzak ihtimaldir. Yani okuyucuma tapuya şerh ver diyenler bunun için söylemiştir.

Yoksa bu, sözleşmenin geçerlilik şartı değildir. Sözleşme noterde yapılmakla artık tamamdır, geçerlilik kazanmıştır. Tapuya şerh bir önlemdir ve bence de yapılmasında yarar vardır. Ben bunu ilgili diğer okuyucularıma da öneririm.

 


Geri Dön