20 / 04 / 2024

Tapuya şerh koyma şartları!

Tapuya şerh koyma şartları!

Tapu kütüğüne konulan şerhler kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler niteliğinde olabiliyor. Peki, tapuya şerh koyma şartları nelerdir?



Tapuya şerh koyma şartları!

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile şerh koyulabiliyor. Bu şerhler kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler niteliğinde olabiliyor.


Şerh olarak konulabilen haklar arasında, kira sözleşmesi, satış vaadi sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve şufa sözleşmesi gibi sözleşmeler yer alıyor. Peki, tapuya şerh koyma şartları nelerdir?


Tapuya şerh koyma..

Kira sözleşmesi; Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesinde, diğer hak sahiplerinin onayına gerek olmuyor.


Satış vaadi sözleşmesi; Satış vaadi sözleşmesi taraflardan birinin isteği ile tapuya şerh edilebiliyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi; Noterler tarafından tanzim edilen kat karşılığı inşaat sözleşmesi şerh edilebiliyor. Ancak taraflar arasında düzenlenmiş sözleşmelerin tapuya şerhi mümkün olmuyor.


Şufa sözleşmesi; Şufa hakkı şerh edilmiş taşınmazın satışı halinde ,hak sahibi doğrudan tapu siciline müracaat ederek, adına tescilini talep edemiyor. Ancak bu konuda kesinleşmiş mahkeme kararı ile şufa hakkı sahibi adına tescil yapılabiliniyor.


Alım (iştira) hakkı sözleşmesi; Bu hakkın tapu siciline şerh verebilmesi için, malikin veya yetki verilmişse hak sahibinin talebi yeterli oluyor.


Vefa hakkı sözleşmesi; Noterde düzenlenen bu sözleşmenin tapu siciline ibrazı ile malikin talebi veya yetki verilmişse, hak sahibinin talebi ile şerh edilebiliuor.


Bağışlayana geri dönme şartıyla bağış; Bağışlamadan rücü şartı, bağış işlemi sırasında resmi senet tanzimimyolu ile tapu siciline yapılabileceği gibi, sonradan noterlikçe düzenlenmiş sözleşmelerinde tapuya şerhi mümkün olabiliyor.



Tapuya şerh koyma ücreti 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön