20 / 04 / 2024

Tapuya tescilli olmayan gayrimenkulün devri yapılabilir mi?

Tapuya tescilli olmayan gayrimenkulün devri yapılabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Tapuya tescilli olmayan gayrimenkulün devri yapılabilir mi?' sorusunu yanıtladı. 



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Tapuya tescilli olmayan gayrimenkulün devri yapılabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

22 yıl önce tapu tahsis belgeli arsamızı babam müteahhide vermiş iki daire almıştı. Bunlardan birini sattık. Bu arada diğer malikler imar affına başvurmuştu. Belediye kayıtlarında bu yerin sahibi ağabeyim görünüyor. Bize notere gitmemiz teklif ediliyor bu halde durumumuz nedir? C.K.

Bir dönem kaçak binalar için tapu tahsis belgeleri verilmişti. Bunlar verilirken ileride bunların tapuya esas olacağı ve binaların da tapulu hale geleceği ifade edilmekteydi. Peki tapu tahsis belgesi ne işe yarar? Tapu tahsis belgesi, tapu senedi olmayan, imar ve gecekondu mevzuatı kapsamında, belediye, il özel idareleri, hazine ve vakıflara ait taşınmazların üzerinde yer alan meskenler için verilen ve kişilere şahsi haklar tanıyan bir belgedir. Bu bir tapu değildir, yani mülkiyete esas alınmaz ama buna dayanarak ileride tapu verilebilecek anlamı taşır. Zaman içinde bir kısım vatandaş tapu aldığı halde büyük kısmı tapu alamadı. Bu durumda da ellerinde sadece tapu tahsis belgesi kaldı. İşte okuyucumun durumu bu. Bu durumda belediyeler Emlak Vergisi almak için bu binaları tapu tahsis belgesi sahipleri adına kaydetti ama tapuda bu kimselerin tapu tescili yapılmadı.

Bu nedenle okuyucumun ailesi adına belediyede kayıt görünüyor ama tapuda tescil yok. Şimdi imar barışı başvurusu yapılmış. Bunun için herkesin başvuru yapması gerekmiyor, malik görünenlerden birinin binanın tümü için başvuru yapması halinde bina için imar affı prosedürü işliyor.

Notere gitme konusunda ise bu gayrimenkul tapuya tescilli olmadığı için tapuda devir yapılamaz. Ancak ileride tescili sağlayacak bir satış vaadi sözleşmesi yapılabilir. Satış vaadi sözleşmeleri de noterde yapılır. İşte talep budur. İleride malik görünenler birlikte başvuru yaparsa kat mülkiyeti tesisi mümkün olacaktır. Bu işi sulhen götürmeye devam etmeniz önerilir.


Geri Dön