19 / 04 / 2024

Tarihi Beşaret Kaya Kilisesi yıkılmaya terk edildi!

Tarihi Beşaret Kaya Kilisesi yıkılmaya terk edildi!

Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki Beşaret Kaya Kilisesi, definecilerin talanına uğradı. Yıkılmaya terk edilen tarihi kilisenin restore edilmesi isteniyor.



Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde yer alan Beşaret Kaya Kilisesi, define avcılarınca talan edildi. Mahalle Muhtarı Ömer Nalbant, yıkılmak üzere olan kilisenin restore edilip turizme kazandırılmasını istiyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; kilisenin Ermenilerin yaşadığı dönemde kullanıldığını kaydeden Beşaret Kaya Kilisesi, defineciler tarafından talan edildi. Kilisenin içi yapılan kazılarla kullanılmaz hale geldi ve duvarlardaki fresklerin de talan edildiği belirtildi.

Tarihi kilisenin son durumunun içler acısı olduğunu kaydeden Bağpınar Mahallesi Muhtarı Ömer Nalbant, "Bağpınar Mahallesi, önemli turizm değerlerinden olan Koramaz Vadisi'nin giriş noktalarından birinde yer alıyor. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kayseri'de Bağpınar Mahallesi'nde birçok tarihi yapı var. Bunlardan bir tanesi de Dere yolu bölgesinde bulunan Beşaret Ermeni Kaya Kilisesidir. Biz, buraya muhtarlık olarak defalarca demir kapı, kapı kilidi takmamıza rağmen buraya define aramak için gelenler tarafından kırıldı" şeklinde konuştu.

Tarihi Beşaret Kaya Kilisesi yıkılmaya terk edildi!

'RESTORE EDİLSİN'

Kilisenin restore edilip turizme kazandırılmasını istediklerini söyleyen Nalbant, "Mahalle olarak definecilerden bıktık. Kilise içinde bulunan fresk resimler kazındı. İnsanların bilinçsizliğinden dolayı tarihi yapılara zarar verildi. Kilisenin birçok yerinde kazı çalışması yapmışlar. Biz, buranın güvenlik altına alınarak restore edilip, turizme kazandırılmasını bekliyoruz. Burası restore edilirse mahalle halkımız da bundan faydalanır" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkileri, Kayseri merkez ve ilçelerde bulunan kiliselerin envanterinin çıkarıldığı, kiliselerde çalışmalarda bulunulacağını açıkladı.


Geri Dön