24 / 04 / 2024

Tarihi Bodrum Köprüsü çökme tehlikesi ile karşı karşıya!

Tarihi Bodrum Köprüsü çökme tehlikesi ile karşı karşıya!

Bergama'da, 2 bin yıl önce Roma İmparatoru Adrianus tarafından inşa edilen ve Bergama Çayı üzerinden geçen Bodrum Köprüsü ve altındaki tüneller, 100 tonluk ağır tonajlı TIR ve kamyonlar nedeniyle çökme tehlikesi yaşıyor.




Aday olduğu UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilmek için 15 Haziran'ı bekleyen Bergama'da, 2 bin yıl önce Roma İmparatoru Adrianus tarafından inşa edilen ve Bergama Çayı üzerinden geçen Bodrum Köprüsü ve altındaki tüneller, 100 tonluk ağır tonajlı TIR ve kamyonlar nedeniyle çökme tehlikesi yaşıyor. 9 metre genişliğinde ve 7.5 metre yüksekliğindeki tarihi 2 tünelin üzerinde yer alan 196 metre uzunluğundaki köprünün bazı noktalarında çökmeler oluşmaya başladı.


Çevredeki evler tehlikede

Duruma isyan eden Bergamalılar, tarihi Bazalika Kilisesi'nin devamında yer alan bu köprü ve su tünellerinin çökmesi halinde çevredeki evlerin de yıkılacağını belirtti. Bir an önce önlem alınmasını isteyen vatandaşlar, Kozak yaylasındaki yüze yakın granit taş ocağından aldıkları malzemeleri limana taşıyan ağır tonajlı araçlar için karayoluna direkt bir bağlantı yolu açılmasını istedi.


Güzergah değişmeli

Bergama'nın merkezinde Evliya Çelebi'nin "Ne yerde ne gökte" diye anlattığı Barbaros, Ulu Cami ve Talatpaşa Mahallesi'nin keşişme noktasındaki bölgede toplanan vatandaşlar tehlikeye dikkat çekti. Vatandaşlar, "Bu kamyonların güzergahı acilen değiştirilmeli. Burayı korumak başta belediye ve Tarihi Eserleri Koruma Kurulu olmak üzere herkesin görevi." diye konuştu.

Soruna ilk dikkat çeken isimlerden biri olan Bergama Belediye eski Başkanı Sefa Taşkın da, "Soma'da 301 kişi hayatını kaybetti. Burada da göz göre göre felaket geliyorum diyor. Burada 14 Eylül İlkokulu var, evler var, herkes korkuyor" diye konuştu. 2 bin yıl önce bu yolun üzerinden sadece kağnılar ve at arabalarının geçtiğini dile getiren Taşkın, "Şimdi 100 tona varan ağır tonajlı araçlar geçiyor. 2 bin sene önceye göre yapılmış bu tüneller ve köprü bu yükü nasıl kaldırsın? Bergama UNESCO'nun tarihi miras listesine girmek için uğraşıyor. Bunun için 15 Haziran'da karar verilecek. Buranın çökmesi büyük bir rezalet olur." dedi. 


NE DEDİLER?

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç: Buradan geçen ağır tonajlı araçlar, hem şehir içi trafik açısından hem de tarihi tüneller açısından çok büyük risk taşıyor. Çünkü burada bozulmalar ve çökmeler oluyor. Acil önlem alınması gerekiyor. Bunun için bölge dışından yapılacak yeni bir çevre yolu bağlantısıyla geçişin sağlanması şart. Biz belediye olarak bu konuyu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ilettik. Alternatif bir güzergah olursa bu risk ortadan kalkar.

Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper: Kozak'taki granit maden ocaklarında yılda 800 bin ile 1 milyon ton arasında granit taşı üretimi yapılıyor. Bunlar iç piyasaya ve Avrupa ile ortadodoğu ülkelerine ihraç edildiği için burası büyük bir kazanç kapısı. Ancak Kozak'tan inen kamyonların şehir içinden değil, doğrudan çevre karayoluna bağlanmasını istiyoruz. Burası tarihi açıdan çok değerli bir bölge. Kent trafiğinin kurtulması ve facia yaşanmaması için burada acil önlem alınması gerekli.

Bergama Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emin Urgun: Buranın yakınındaki Bazilika Kilisesi bile Bergama'yı yalnız başına uçurabilecek bir yer. Burada çok önemli kazı çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca bu tüneller 2 bin yıl önce yapılmış. Böyle bir kültür değerinin bu şekilde kaybolması yüreklerimizi parçalıyor. Burada bir facia yaşanmadan önce önlem alınması gerekiyor. Mutlaka trafiğin başka bir yere aktarılması lazım. Bu yol bu ağırlığı kaldırmaz.

Barbaros Mahallesi Muhtarı Rasim Sevinç, Ulu Cami Mahalle Muhtarı Ali Yurtseven ve Talatpaşa Mahalle Muhtarı Latif Taşkıranoğlu: 1950 yılında da burada bir çökme oldu. Belediye üzerini kapattı. Ama gördüğünüz gibi burada yine çökme var. Burası 3 mahallenin kesiştiği bir nokta ve çok sayıda insan yaşıyor. Sesimize kulak versinler.




Yeni Asır




Geri Dön