20 / 04 / 2024

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanlarına belge zorunluluğu!

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanlarına belge zorunluluğu!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 26 mesleğe daha belge zorunluluğu getirilildiğini duyurdu. Bahsi geçen meslekler arasında Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanları, Liman Forklift Operatörü, gibi meslek grupları yer alıyor...



Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan yazılı açıklamada, mesleki yeterlilik belgesinin önemini belirtilirken, 2015'ten itibaren uygulanan belge zorunluluğu ile iş kazalarının azaldığını, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve belgeli iş gücünün çalışma hayatına kazandırıldığı bilgisi de yer aldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Selçuk, 26 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi olmayanların artık çalıştırılamayacağını duyurdu.
Bakan Selçuk, yeni uygulama ile bugüne kadar belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısının 143'e yükseltildiğini söyleyerek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Aralarında Taşlama Tezgah İşçisi, Haddeci, İplik Operatörü, Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanı, Deri İşlenti Operatörü, Liman Forklift Operatörü, Yüksek Gerilim Montaj ve Teçhizat Test Elemanının da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işverene veya işveren vekiline, tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacaktır. Bu bakımdan işverenlerimizin ve işçilerimizin bu konuda duyarlı olması gereklidir."

"Sınav ve belge ücretleri devlet tarafından ödeniyor"

Mesleki yeterlilik belgesi sınav ve belge ücretlerini de hükümetin karşıladığını anımsatan Selçuk, bu teşvikle, çalışan ve işverene ilave mali yük bindirmeden, çalışanlarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirme olanağı verildiğini söylediç Selçuk, "Bu çerçevede 718 bin 668'i zorunluluk kapsamındaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 MYK mesleki yeterlilik belgesi verdik." dedi.

Belge zorunluluğunu karşılayan evrak

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğuna ilişkin hatırlatmalar da açıklamada yer buldu.
Tebliğlerde yer alan mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi, ustalık belgesi ya da mesleki ve teknik eğitim programlarından alınmış diplomaya sahip olmaları gerektiği, bu üç belge dışındaki belgelerin, belge zorunluluğu kapsamında çalışma şartını kapsamadığının altı çizildi.
Açıklamada ayrıca, "Belge zorunluluğunun tebliğ yayım tarihi"nden 12 ay sonra belgesiz kişilerin çalıştırılamayacağı da anımsatıldı.


Geri Dön