19 / 04 / 2024

Tarihi Yarımada'nın köhne binalarına kentsel makyaj yapılıyor!

Tarihi Yarımada'nın köhne binalarına kentsel makyaj yapılıyor!

Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları en çok Fatih'e yaradı. Belediye, Sultahmet-Aksaray arasında şehrin silüetini bozan 566 binayı yeniden giydirdi. Sırada yenilenecek 260 bina daha var



‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ unvanı sahibi İstanbul’da yıl içinde birçok ilçenin silüeti gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde değişti. Yaptığı restorasyon çalışmaları sırasında Sultanahmet ile Aksaray arasındaki Divanyolu, Ordu, Yeniçeriler, Gedikpaşa Caddeleri üzerindeki binaların dış cephelerini yenileyen Fatih Belediyesi, binalara yeni kimlik kazandırıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarihi yarımada içinde tescilli eserler ile sonradan yapılmış binaların yan yana olduğunu, görüntünün ise bu mimariyle bağdaşmadığını kaydetti. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden destek aldıklarını belirten Başkan Demir “Ta-rihi yarımadayı yıkıp yapmak mümkün olmadığına göre, bina ahengini sağlayacak makyaja dönük çalışma yapıyoruz” dedi.

Cam, mozaik ve siding yasağı

Başkan Demir, bölgede yer alan bina cephelerinin eski olmasına rağmen içlerinin nadide güzelliklere sahip olduğunu söyledi. Tarihi yarımadada olması gereken mimari tarzı, cephelere yansıtmayı hedeflediklerini belirten Demir şunları söyledi. “Bunun ilk örneğini çalışmaları tamamlanan Divanyolu Caddesi’nde gördük. 2004’ten bu yana ilçede cam giydirilmiş binalara izin vermiyoruz. PVS, siding ve cam mozaik BTB uygulaması ilçemizde yasaklandı. İnşaat yapılacaksa, mimarlar bina dış cephelerinin tasarımlarını veriyoruz. Fatih’te 2004 ‘ten sonra yapılan binalarda cumba, kat silmeleri, pencere söveleri koyma zorunluluğu getirdik. Her tarafta aynı tip ev olsun istemiyoruz ama, Tarihi Yarımada Fatih’e yakışır ortak bir mimari tarz oluşturulsun istiyoruz.”

İlk etapta 566 bina yenilendi

Çalışmaların 1. Etabı’nda 24 adada 110 adet yapıdan 70’inin cephe yenileme çalışmaları tamamlandı. 40 binada tescilli eser oluşu nedeniyle çalışma gerçekleştirilemedi. Cephe estetiği, boya, kaplama malzemeleri ve renk konusu ile estetiğe aykırı ve görüntü kirliliği yaratan tabela, klima vb. elemanların düzenlenmesi gerçekleştirildi. Projeinin 2. Etabı’nda ise Divanyolu, Yeniçeriler ve Ordu Caddesi’nde toplam 57,  Kadınlar Pazarı’nda 39, Lonca Bölgesi’nde 360, Samatya Meydanı’nda 40 binanın cephe yenileme çalışmaları tamamlandı. Fevzipaşa Caddesi’nde yer alan 260 binanın etüt çalışmaları ise halen devam ediyor.

ŞENOL BAŞTAKAR/Star

 


Geri Dön