25 / 04 / 2024

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleri mağdurlarının akıbeti ne olacak?

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleri mağdurlarının akıbeti ne olacak?

Tasfiye edilen 21 “Evim” şirketine ev ve araba umuduyla para yatıran vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. 21 şirkete 746.6 milyon Türk Lirası yatıran 54 bin vatandaş ise geçen sürede alacaklarıyla ilgili açıklama bekliyor.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Temmuz'da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrettiği 21 “Evim” şirketine ev ve araba umuduyla para yatıran vatandaşlar mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Kızmaz'ın haberine göre; vatandaşlar, “Ev hayali ile yemedim, içmedim ve dişimden tırnağımdan artırarak bu parayı topladım. Psikolojimiz altüst oldu” açıklamalarında bulunuyor.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleri mağdurlarının akıbeti ne olacak?

SERMAYE ŞARTI GETİRİLDİ

BDDK 2 Temmuz tarihinde, kamuoyunda faizsiz sistemle konut ve araba edindirmek amacıyla para toplayan tasarruf finansman şirketlerinden 21’i hakkında 100 milyon TL sermaye koşulunu karşılamadığı nedeniyle tasfiye süreci başlatmış, şirketlerin mal varlıklarına ve banka hesaplarına el konulmuştu. 21 şirkete 746.6 milyon Türk Lirası yatıran 54 bin vatandaş ise geçen sürede alacaklarına ilişkin bir cevap bulamadı.

“İmece usulüyle ev sahibi olun” vaadiyle, devletin güvencesine dayanarak para yatırdıklarını dile getiren mağdurlardan bazıları yaşadıkları durumla ilgili açıklamalarda bulundu. 

İzmir’de oturan Eshat Aktaş (24) bir soğuk hava deposunda çalışıyor. Finans Evim’e 107 bin Türk Lirası yatırdığını belirten Aktaş, şöyle konuştu:

“Babam inşaat ustasıydı. 40 yıl çalıştı ev alamadı. Ben de bu şirket aracılığıyla ev alırım diye düşündüm. Senetleri imzalarken ‘Her şey devletin güvencesi altında’ dediler. Asgari ücretle çalışıyorum. 26 ay boyunca yemedim, içmedim taksitleri ödedim ve bu parayı topladım. Teslimata bir ay kala kayyum atandı.”

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleri mağdurlarının akıbeti ne olacak?

İstanbul’da oturan Süleyman Aydoğdu (34) ise Birikim Evim’e 70 bin Türk Lirası yatırmış, konuyla ilgili olarak da “Tüm hayallerimiz yıkıldı. Birikimlerimizi, akıbeti belli değil. Bu süreçte eşimle birlikte çok yıprandık, tansiyon hastası oldum” ifadelerini kullandı. 

İstanbul’da oturan ve Destek Evim’e 7 bin 500 Türk Lirası ödeme yaptığını dile getiren Mustafa Şahin, “6 aydır bekliyoruz, paralarımızı vermiyor, bizi oyalıyorlar. Bizleri şirketler değil maalesef devlet yöneticileri mağdur etti. Bu paraları bazı vakıflara devredeceklerinden korkuyorum” şeklinde konuştu. 

Kocaeli’nde İkiz Evim’e 75 bin Türk Lirası yatırdığını dile getiren ve üç çocuğu olan Serda Tomak (32) da “Uyuyamıyoruz. Evde huzursuzluk var. Bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Konut sahibi olabilmek amacıyla Final Evim’e 138 bin Türk Lirası yatırdığını aktaran Diyarbakırlı Osman Kaya’nın (40) dört engelli çocuğu var. Bu süreç sebebiyle eşiyle arasının bozulduğunu da dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleri mağdurlarının akıbeti ne olacak?

TMSF ADIM ATMIYOR

“Dişimden tırnağımdan bu parayı artırdım. Parayı yatırmaya başladığımda şirket yetkililerine ‘Engelli çocuklarım var. Onların parasını bile veriyorum size. Lütfen beni mağdur etmeyin’ dedim ama vicdan yok ki. TMSF, habire ‘bugün yarın’ diyor ama gelişme yok. Kendi paramızla rezil, perişan olduk.” 

İstanbul’da oturan evli ve bir çocuğu olan Muharrem Taşdemir (31), Birikim Evim’e 80 bin Türk Lirası yatırdığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Asıl mağduriyetimiz bir arpa boyu yol alamayan ve yanlış düzenleme yapan TMSF’den kaynaklanıyor. Hayallerimizle oynadılar. Umutlarımıza pranga vurdular. Birikimlerimizin yok olmasını bize seyrettiriyorlar. Bizler kıt kanaat yaşayan insanlarız. Psikolojimiz alt üst oldu. Boşanan, intihar eden insanlar bile var.” 

Evim mağdurları AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fırat Görgel'le görüştü!

Evim mağdurları TMSF önünde eylem yaptı!

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?


Geri Dön