19 / 03 / 2024

Taşınma ve kira yardımı nasıl alınır?

Taşınma ve kira yardımı nasıl alınır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlara kira yardımında bulunuyor. Peki, Bakanlık tarafından düzenli olarak verilen kira yardımının şartları neler? İşte detaylar...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödemeleri arasında yer alan kentsel dönüşüm kira yardımı yapılmaya devam ediyor. Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2020 yılında devlet tarafından yapılan kira yardım aramaları arttı.  Bakanlık kiracılara düzenli olarak kira yardımında bulunurken bir defaya mahsus taşınma desteği yardımı da yapıyor. 

Taşınma ve kira yardımı nasıl alınır?

Bakanlık tarafından verilen kira yardımı ve taşınma desteği kapsamında bazı başvuru koşulları yer alıyor. Buna göre kentsel dönüşüm dahilinde evini tahliye eden vatandaşlara, taşınma desteği adı altında belirlenen kentlere göre en düşük  bin 430 TL ve en yüksek 2 bin 350 liralık taşınma yardımı desteği veriliyor. Taşınma desteğine başvuru yapan kiracıların yardım alabilmesi için evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması nedeni ile yıkılması gerekiyor. 

Başvuru nasıl yapılıyor? 

Devlet tarafından yapılan yardımdan faydalanmak isteyen kiracılar başvuru koşullarını karşılaması durumunda işlem yapmaları gerekiyor. 

Kentsel dönüşüm dahilinde yıkım kararı alınan evin tahliye tarihinden itibaren bir sene içerisinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde riskli yapının bulunduğu kent sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları isteniyor

Taşınma ve kira yardımı nasıl alınır?

Devlet tarafından ödenen kira yardım tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanıyor.  Başvurular da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul ediliyor. 

Kira yardımı ne zaman başlıyor? 

Tahliye kararı ile yıkım kararı işlemlerinin başlaması sonrasında kira yardımı da başlıyor.

Ne kadar süre veriliyor? 

Kentsel dönüşüm yasası dahilinde riskli yapılarda oturanlara 18 ay kira yardımı yapılıyor. Bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Ek olarak kira yardımı anlaşma ile tahliye edilen binalara yapılıyor. Mülkiyetini belgeleyemeyenler ise bu yardımdan faydalanamıyor.

 

Kira yardımı almak isteyenlerin tahliye kararı sonrasında en geç 1 yıl içerisinde başvuru yapması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe verilerek başvurular gerçekleşiyor. Ev sahibi ve kiracılar için farklı belgeler talep ediliyor. Gerekli belgeler bakanlığın web sitesinde belirtiliyor.

Dar gelirli ailelere kira yardımı müjdesi!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön