18 / 04 / 2024

Taşınmaz satış harçları 2015!

 Taşınmaz satış harçları 2015!

Taşınmaz mal satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir işlemi yapılacak taşınmaz mallar için tapu dairesine harç ödemeleri yapılıyor. İşte taşınmaz satış harçları 2015...



Taşınmaz satış harçları 2015!

Taşınmaz mal satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir işlemi yapılacak taşınmaz mallar için tapu dairesine harç ödemeleri yapılıyor.


Tapu dairesinde ödenecek harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit ediliyor. Örneğin değeri 100 bin TL olan bir devir işlemi yaptığınızı düşünelim. Bu işlem üzerinden 2 bin TL'nin hem alıcı hem de satıcının ödemesi gerekiyor.


Ayrıca tapuda döner sermaye bedellerinin de ödenmesi gerekiyor. İşletmeden işletmeye değişmek ile birlikte, 2014 yılında Döner Sermaye Hizmet Bedeli 75,00 TL olarak tahsil edilmişti.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Taşınmaz satış sözleşmesi şekil şartı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön