24 / 04 / 2024

Taşınmaz yükü konusu!

Taşınmaz yükü konusu!

Türk Medeni Kanunu kapsamında Üçüncü ayırımda sınırları çizilen taşınmaz yükü konusu nedir? Taşınmaz yükü nasıl kurulur? İşte kanun kapsamında yer alan taşınmaz yükü yasal hükümleri...



Taşınmaz yükü konusu!

Kurulması için tapu kütüğüne tescil şartı aranan taşınmaz yükü, söz konusu gayrimenkulün sahibini yalnız o gayrimenkulle sorumlu olmak üzere, bir diğer kimseye bir şey vermek ya da yapmakla yükümlü kılıyor.


Tapu tescilinde, taşınmaz yükünün değeri olarak Türk parası veya yabancı para ile belirlenmiş bir miktar gösteriliyor. Dönemsel edimlerde sicilde gösterilecek miktar, aksi kararlaştırılmış değilse, yıllık edimlerin yirmi katı oluyor.


Aksine bir hüküm olmadıkça, taşınmaz yükünün kazanılmasında ve tescilinde taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. Taşınmaz yükü konusu na ilişkin yasal hükümler Türk Medeni Kanunu kapsamında şu şekilde yer alıyor:


Taşınmaz yükü konusu

MADDE 839.- Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikini yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya yapmakla yükümlü kılar.


Hak sahibi olarak, bir başka taşınmazın maliki de gösterilebilir.

İrat senedi ve kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükleri saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz yükünün konusu ancak yüklü taşınmazın ekonomik niteliğinden doğan veya yararlanan taşınmazın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan bir edim olabilir.




Taşınmaz yükü nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön