25 / 04 / 2024

TBMM Eski Halkla İlişkiler Binası'nın yıkım gerekçesi meclis gündeminde!

TBMM Eski Halkla İlişkiler Binası'nın yıkım gerekçesi meclis gündeminde!

CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Eski Halkla İlişkiler Binası'nın yıkımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bozkurt sorularını TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a iletti.



TBMM Eski Halkla İlişkiler Binası nın yıkım gerekçesi meclis gündeminde!


CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Eski Halkla İlişkiler Binası'nın yıkımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bozkurt sorularını TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a iletti.


Bozkurt önergesinde "Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile imzaladığınız protokol gereği, geçtiğimiz eylül ayının sonunda TBMM yerleşkesinde inşaat çalışmaları başlamıştır. Yapılacak işler arasında 15 Temmuz hain darbe girişiminde hasar gören yerlerin tadilatı dışında, milletvekillerinin 1984-2014 yılları arasında 30 yıl boyunca kullandığı A ve B olmak üzere 2 bloktan oluşan eski halkla ilişkiler binalarının yıkımı da mevcuttur. Nitekim kamuoyuna da yansıdığı üzere TBMM Ana Binanın mimarı Clemens Holzmeister'ın da onayından geçtikten sonra 1980 sonrası yapımına başlanan ünlü mimar Behruz Çinici ve eşi Altuğ Çinici'nin projesi olan ve 1984 yılında dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılan ödüllü binalar yerle bir edilmiştir." dedi.


Binaların yıkımını gerek mimarlar, gerekse milletvekilleri "Kültür yıkımı" olarak değerlendirirken, ödüllü binalarla ile ilgili tescil davası devam ederken başlatılan yıkımın kamuoyunun da haklı tepkisini çektiğini dile getiren Bozkurt "Eski hizmet binalarının ve arkasında yer alan Meclis Cami'nin mimarı Behruz Çinici'nin kurduğu "Çinici Mimarlık" isimli şirketten yapılan açıklamada ise yıkım kararının kendilerine Ağustos ayı başında bildirildiği ancak yıkım, yerine yapılacak yeni proje belli olmadan yapıldığı (veya açıklanmadığı) için Çinici Mimarlık'ın izni dışında olduğu ifade edilmiştir." diyerek 5 soru sordu.


Bozkurt'un soruları


1- TBMM Ana Bina'nın mimarı Clemens Holzmeister'ın da onayının ardından, ana binanın dokusuna uygun olarak inşa edilen ve 30 yıl boyunca milletvekillerinin çalışma ofisi olarak kullandığı eski binaların yıkılma gerekçesi nedir? Bakanlığınızca kamuoyuna açıklama yapılması düşünülmekte midir?


2- Yıkılan binaların yerine ve hangi amaçla kullanılmak üzere ne yapılması planlanmaktadır? Projenin detayları belli midir; kamuoyuna açıklanması düşünülmekte midir?


3- 2014 yılında hizmete giren ve hali hazırda milletvekillerinin ve bağlı personelin çalışma ofisi olarak kullandığı yeni halkla ilişkiler binasının, ana binaya ve Meclis yerleşkesinin dokusuna uymadığı gerekçesiyle tepkilere neden olduğu göz önüne alındığında, yıkılan binaların yerine inşa edilecek yeni yapının tarihi dokuya uygun olarak yapılması planlanmakta mıdır?


4- Eski halkla ilişkiler binasının tescil davası sürerken yıkımın başlatılmasının hukuki dayanağı var mıdır?


5- Mimar Behruz Çinici'nin oğluyla birlikte yaptığı ve Ağa Han Mimarlık ödülüne layık olduğu gibi mahkeme kararıyla da korumaya alınan TBMM Camii'nin de yıkılacağı doğru mudur?




Geri Dön