24 / 04 / 2024

Tebliğ edilmeyen işletme projesi geçerli mi?

Tebliğ edilmeyen işletme projesi geçerli mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Tebliğ edilmeyen işletme projesi geçerli midir'' sorusunu yanıtladı. 



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Tebliğ edilmeyen işletme projesi geçerli midir'' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

56 bağımsız bölümlü sitemizde 30 kişinin katılımı ile olağanüstü kat malikleri toplantısı yapılmış. Profesyonel yönetime son verilmiş. Site içinden üç kişilik yönetici ile dışarıdan bir denetçi seçilmiş ve işletme projesi yapılmış.

Ancak bu bize tebliğ edilmedi. Yönetici değişikliği, denetçinin durumu yasal mı? İşletme projesinin tebliğ edilmemiş olması ödememeyi gerektirir mi? ● B.D.

Olağanüstü kat malikleri toplantısından söz edildiğine göre ilk olarak davetin kim tarafından yapıldığına bakmak gerekir. Olağanüstü toplantı için davet ya yönetici, ya denetçi ya da bağımsız bölüm maliklerinin üçte biri tarafından yapılır. Bunlardan biri tarafından yapıldıysa davet usulü tamamdır.

İkincisi; yönetici seçimi, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yapılır. Kararlara bakmak lazım, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçim yapılmış mı? Zira yönetici seçimi için 29 oy lazım. Toplantıya katılanlar 30 oy. Neredeyse seçim için tam iştirak lazım.

Seçimde olumlu oy verenlerin arsa payı toplamının da yüzde 50’nin üzerinde olması lazım. Şayet bu nisap sağlanmadıysa yönetici seçimi maddesinin iptalini talep mümkün.

(Benim notum: Bugüne kadar sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yapılan seçime rastlamadım. Bu yasa hükmünün problem yarattığı görülüyor o halde tez vakitte değiştirilmesi, işler bir hale getirilmesi gerekir.)

Geleyim işletme projesine. Kat malikleri toplantısında kabul edilen işletme projesi geçerlidir ve kesinleşmiş işletme projesi olarak kabul edilir.

Bu işletme projesi ile kabul edilen ortak gider veya avans talep edilebilir ancak toplantıya katılmayan kat malikleri için gecikme tazminatı talep edilemez. Gecikme tazminatı toplantıya katılmayanlardan talep edilebilmesi için tebliğ edilmesi şarttır.


Geri Dön