29 / 03 / 2024

Tek sorun Pamukkale Üniversitesi rektörü mü?

Tek sorun Pamukkale Üniversitesi rektörü mü?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Tek sorun Pamukkale Üniversitesi rektörü mü?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Tek sorun Pamukkale Üniversitesi rektörü mü?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...

Tek sorun Pamukkale Üniversitesi rektörü mü?

1) YÖK, eşine özel kadro açmakla suçlanan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ'ı görevden uzaklaştırdı.

Yerinde bir karar. YÖK yönetimini tebrik ediyoruz. Ama yeterli değil.

2) Devlet üniversiteleri rektörlerin çiftliği olmuş vaziyette. Rektörler, dekanlar, daire başkanları ve bölüm başkanları ne kadar hısım ve akrabası varsa görev yaptığı üniversiteye yerleştiriyorlar.

3) Bu geçmişte de böyleydi. 2000'li yılların başında İstanbul Üniversitesi'ndeki hısım-akrabalık bağlarını araştırmak için TBMM'de komisyon kurulmuştu. Sonuç rezaletti.

4) Türkiye'de bugün üniversitelerin bilimsel açıdan uluslararası üniversitelerin çok gerisinde kalmasının temel nedenlerinden birisi budur. Liyakat esası yerine hısım ve akrabaların göreve getirilmesidir. Bunun engellenmesi gerekir.

5) Özellikle taşra üniversiteleri bu konuda çok berbat durumda. Rektörlerin astığı astık. Kestiği kestik. Liyakat yerlerde. Gerçekten hak edenlerin "dayı"sı yoksa hiç şansı yok. İş "dayı"ya bakıyor.

6) Kimse bu sorunu bugünün sorunu gibi lanse etmeye kalkmasın. Bu sorun eski bir sorun. Hep karşımıza çıkacak. Çıkmaya devam edecek. Ne zaman ki bu işi yapanlar en ağır şekilde cezalandırılır. O zaman bu sorun çözülür.

7) 1999 yılıydı. Çalıştığım gazetede haber yapmıştım. Haberin konusu şuydu: Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı'nın kadrosu Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeydi. Adli Tıp profesörüydü. Buraya kadar her şey olabilir. Bundan sonrası vahim. Aynı profesör  Ankara  Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenciydi. Bu da olabilirdi. Ama olmaması gereken şuydu: Profesör eğitim süresi 4 yıl olan fakültenin 6 yıllık öğrencisiydi:)

8) 21 yıl önce yaşanan bir olayı anlattım. Bunun gibi ne olaylar vardır üniversitelerde...

Altın tarihi zirvesinde! Nereye kadar yükselir?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön