26 / 04 / 2024

Temel güçlendirme binalar için yeterli mi?

 Temel güçlendirme binalar için yeterli mi?

Araştırmacı-Yazar Bülent Ağaoğlu, bina güçlendirme ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı...



Araştırmacı-Yazar Bülent Ağaoğlu, bina güçlendirme sektörü ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı...

26 Eylül 2019 silivri depreminden sonra akrabalarıma, tanıdıklarıma İstanbullulara zarar gelmesin diye 120 civarında doküman hazırladım. İstanbul’da tarih boyunca yaşanmış 7 ve üzeri büyüklükte, 9 ve yukarısı şiddette 17 deprem var.

1509 İstanbul depreminde o zaman İstanbul’da 160 bin kişi yaşıyor. Evler herhalde tek katlı ve taştan yapılmış. Depremde binde 31 oranında can kaybı var. Ve İstanbul sadece Suriçinde yayılmış. Günümüzdeki kadar Silivri’den Tuzla’ya 120 km yayılmamış. Ölümlerde Tsunami ana etken. İstanbul Aksaray denize çok yakın ve orada yoğun bir nüfus var. Aksaray Yer altı Çarşısı var…

 Temel güçlendirme binalar için yeterli mi?

Günümüzde yurtdışı yabancıları ve iş için İstanbul’a gelen Türk vatandaşlarını da sayarsak şehirde 16 milyon değil 20-25 milyon arası bir nüfus var. Binde 31 hesabıyla 20 milyon kişiden 620 bini rahmetli olabilir. Ama şartlar, yani 5 kat ve yukarısı çok ev var. Ve bunların büyük bir kısmı çürük-çarık. Tahminim 2 milyon can kaybı...

Deprem sonrası yangınlar salgın hastalıklar da olacak…

Ülkemizde 2000 yılı öncesi mantolamacılar iş alamıyor, kıvranıyordu. Sonra bu iş moda oldu ve sektör yayıldı, büyüdü. Güçlendirme de moda haline gelebilir. Bu, mantolamaya göre zor olur ama yaratıcı çözümler bulunabilir.

İnsanlar evi 1 sene boşaltmayı gerektiren klasik kolon güçlendirme yerine belki temel güçlendirme binalar için kısmen yeterli olabilir, onun maliyeti daha düşük olabilir, ev boşaltmaya gerek olmaz.

Bütün bu konularda şu anda rehber bilgiler yok, bilgisizlik var, uzmanlardaki rehber bilgiler yayılmamış, yaygınlaşmamış ve paylaşılmamış.

Büyük depremde, kendimizi bırakalım, hepimizin ailesini, sülalesinin, yakınlarımızın, tanıdıklarımızın ölmesi, yaralanması, sakat kalması, aklını yitirmesi riski hiç de az değil.

70 kadar güçlendirme dokümanı hazırladım. Ayrıca 60 kadar deprem dokümanım var. Bunlar çok önemli 44 yıllık bilgi erişim tecrübem var. 1000 kaynakça hazırlayıp 700 bin künye derledim, düzenledim, sınıflandırdım.

Bu bakımdan konuya disiplinlerarası yaklaşabiliyorum. Uzmanlarsa tek bir alanda at oynatıyorlar. Kimisi jeolog, kimisi deprem mühendisi vs… Bu kişiler mesela konunun tarih yönüne odaklanmıyorlar. Sadece 1 kişi Prof. Dr. Ahmet Ercan tarihte İstanbul’da 16 deprem yaşandığını söyledi. O da tarihlerini vermedi.

Güçlendirme konusu 1999’dan beri önü tıkalı.

Güçlendirme sektörümüz çok cılız. Büyümesinin önünde çeşitli engeller var.

Güçlendirme sektörü ticarileşirse büyüyebilir. Yani işletmeler para kazanırsa bu iş büyür. Para kazanmanın önünde yukarıda biraz söz ettiğim engeller var.

En önemlisi insanların evlerini 1 sene boşaltmak zorunda olmaları ve daire başına 80 bin TL maliyet.

Deprem fobim sebebiyle 1999’da Fatih’ten taşınıp Başakşehir 4. Etap’a geldim, 2019’da da Oyakkent’e. Deprem konusunu 1990’lardan önce kafama takmıştım. Çünkü İstanbul’da deprem 100 yılda bir olur diyen çoktu. Ve 1994 yılı 1894 depreminin 100. yılıydı. Bu kafaya takma sebebiyle deprem konusunda bilgi birikimim oluştu. Güçlendirme kaynakçasını da 2012 yılında yaptım. 

Deprem odası çözümü için başvurularım!


Geri Dön