16 / 04 / 2024

TMB: Yurt dışında yılda 30 milyar doları yakalayacağız!

TMB: Yurt dışında yılda 30 milyar doları yakalayacağız!

Yurt dışından önemli projelere imza atan Türk müteahhitler 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı'da bir araya geldi. Konferansta konuşma yapan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, yurt dışında inşa edilen projelerde sektör temsilcileri ile daha yakın işbirliği sürdürüleceğini söyledi.



Önemli projeler ile Türkiye'nin adını duyuran Türk müteahhitler, Türkiye’yi dünyada temsil eden 160’ı aşkın Ticaret Müşaviri ile 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı'ndan bir araya geldi. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, “Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde daha büyük projelere yönelmeye ihtiyaç var. Bu çerçevede sektör temsilcileri ile daha yakın işbirliği sürdürülecek” açıklamasını yaptı. 

Daha sonra söz alan TMB Başkanı Mithat Yenigün, “Keskinleşen küresel rekabet ortamında zorluklara sizlerle birlikte takım ruhu içinde karşı koyacağımıza inancımız tamdır” ifadesini kullandı. 

TMB: Yurt dışında yılda 30 milyar doları yakalayacağız!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Ankara’da Ticaret Bakanı Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur'un katılımı ile 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nı gerçekleştirdi. Konsferans'a 160 aşkın ticaret mişaviri ile müteahhitler katıldı. Konferans sırasındasında Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 1972 yılından bu yana gerçekleştiridiği yurtdışındaki faaliyetlerinin  anlatıldığı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından protokol konuşmaları yapıldı. 

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, inşaat sektörünün yurtdışında ticaret müşavirlerinin çok önemli projeler hayata geçirdiğini  ve Türkiye Müteahhitler Birliği’ni de bu çerçevede hiçbir zaman ayrı bir bünye olarak kabul etmediklerini anlattı. Konferans kapsamında ticaret müşavirlerinin her 5 dakikalık değerlendirmelerinin en az 1-1,5 dakikasını yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin oluşturduğuna açıklayan Batur, “Bakan Ruhsar Pekcan tarafından ticaret müşavirlerimize, bulundukları ülkelerdeki inşaat projeleri hakkında bilgilerin yakın işbirliği içinde sektöre taşınması konusunda ek misyon verildi.Önümüzdeki dönem sektörle işbirliğini güçlendirme azmini taşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Gonca Yılmaz Batur açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın istikrarsızlığı ve geçtiğimiz dönem petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlere rağmen Türk müteahhitlerimiz yurtdışında yeniden yıllık proje tutarında 20 milyar doları aşmayı başardı. Sırada sektörün daha büyük ve EPC (mühendislik, tedarik, müteahhitlik) projelerine daha çok odaklanması olmalı. Sektörde daha büyük projelere yönelerek yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde proje başına gelirin artırılmasına sağlamaya ihtiyaç var. Bu çerçevede ticaret müşavirleri de sektör temsilcileri ile daha yakın işbirliği çerçevesinde çalışmalarını sürdürecektir.”

Sektörümüzün geleceğine ışık tutacak buluşma

Protokol konuşmaları sırasında kürsüye çıkan TMB Başkanı Mithat Yenigün şunları söyledi: "Türkiye’nin en büyük hizmet ve mal ihracatçılarından olan inşaat sektörümüzün geleceğine ışık tutacak bu değerli buluşmada siz değerli Ticaret Müşavirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. 

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, 2012-2015 döneminde 25-30 milyar dolar seviyesinde olan yıllık yeni proje tutarlarının, 2016-2017 döneminde 14-15 milyar dolara indiğini, 2018’de 20 milyar dolara çıktığını hatırlatan Yenigün, Yurtdışında yeniden 30 milyar dolar seviyesine doğru çıkıyoruz. Bu çerçevede 2030’larda hedefimiz uluslararası pazardan aldığımız payı %7’lere, diğer bir ifadeyle yılda 50 milyar dolara yükseltmektir" açıklamalarını yaptı. 

TMB: Yurt dışında yılda 30 milyar doları yakalayacağız!

Yenigün, Türk müteahhitlerin uluslararası arenada bir marka haline geldiğini ve çok daha büyük başarılar yakalayabileceklerini vurguladı. 
Yenigün, Ticaret Müşavirleri’ne özetle şunları söyledi:

DEVLETİMİZİN DESTEĞİ KÜRESEL REKABETTE ÇOK ETKİLİ: Türk müteahhitlerinin uluslararası rekabet gücünün temelinde yatan çok önemli bir unsur da devletimizin, Sayın Bakanlarımızın ve siz Kıymetli Ticaret Müşavirlerimizin desteğidir.

HEYECANIMIZA ORTAK OLUYORSUNUZ: İmzaladığınız iş alındı belgeleri ile üstlendiğimiz projelerin ilk şahidi ve heyecanımızın ortağı olmanız nedeniyle siz Ticaret Müşavirlerimiz bizler için ayrı bir öneme sahipsiniz. Bizler için en ileri safta görev yapan öncü güçsünüz. Mevcut ve potansiyel pazarlarımızla aramızdaki en önemli köprüsünüz.

TEMİNAT MEKTUPLARI, FON DESTEĞİ, İSTİHDAMIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimizin gelişimi için sizlerin bilgi paylaşımı, sorunlarımıza sahip çıkması ve çözüme yönelik çabaları büyük önem taşımaktadır. Ayrıca teminat mektuplarının temini ve kabulü, fon desteği ile finansman enstrümanlarının yaratılması, yurtdışında Türk istihdamının önündeki engellerin kaldırılması gibi sorunlarımızın çözümü için girişimlerimiz mevcuttur. Bu konularda başta Ticaret, Dışişleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarımız ile Türk Eximbank’ın desteklerinin bizim için önemini bu vesileyle belirtmek isterim.

TMB: Yurt dışında yılda 30 milyar doları yakalayacağız!

SİZLERLE TAKIM RUHU İÇİNDE ZORLUKLARI AŞACAĞIZ: Türk inşaat sektörü için 47 yıllık deneyimle şimdi yeni pazarlar, yeni ortaklıklar ve yeni projeler yaratma gereksinimi içindeyiz. Keskinleşen küresel rekabet ortamında zorluklara sizlerle birlikte takım ruhu içinde karşı koyacağımıza inancımız tamdır.

ABD PAZARI BÜYÜKLÜĞÜ VE İMKANLARIYLA CEZBEDİCİ: ABD pazarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. ABD ile 3. ülkelerde edindiğimiz ortaklık tecrübesini, bu defa ABD’de hayata geçirme imkanlarını değerlendiriyoruz.

Konuşmaların ardından, Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri ile Ticaret Müşavirleri ikili temaslarda bulundu.

Türkiye Müteahhitler Birliği ile işbirliğimiz artarak sürecek!

Türk müteahhitlerden Bağdat'a çıkarma!

Irak’ta dev projeler Türk müteahhitleri bekliyor!


Geri Dön