20 / 04 / 2024

TMMOB Beylikdüzü şubesi Gürkan Akgün için basın açıklaması yaptı!

TMMOB Beylikdüzü şubesi Gürkan Akgün için basın açıklaması yaptı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası, TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Gürkan Akgün'ün sözleşmeli personel olarak bünyesinde çalıştığı Beylikdüzü Belediyesi tarafından çıkartılması sebebi ile bugün basın açıklaması yaptı...



Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir meslek kuruluşu olan Şehir Plancıları Odası`nda aldığı görev nedeniyle Yönetim Kurulu üyemiz Gürkan Akgün, sözleşmeli personel olarak bünyesinde çalıştığı Beylikdüzü Belediyesi tarafından 18 Temmuz Perşembe günü keyfi ve hukuksuz bir biçimde işten çıkarılmıştır. Odamızın 15 Şubat 2012 tarihinden bugüne Taksim Meydanı için İstanbul`a dayatılan projeye karşı mücadele veren Taksim Dayanışması`nın bileşeni olması işten çıkarılma gerekçesi olarak bizzat Belediye Başkanı tarafından ifade edilmiştir.


Odamız kurulduğu günden bu yana yaşam alanlarımızın geleceği adına, bilimsellikten ve kamu yararından uzak olan plan ve projeler karşısında mücadelesine devam etmiştir. Meslek alanımıza hukuksuzca müdahale eden ve rant odaklı planlama anlayışını İstanbul`a dayatarak kamu yararını ve İstanbul`un geleceğini hiçe sayanlara karşı, haklı ve giderek daha güçlü bir şekilde sürdürülen bu mücadele; yetkilerini kötüye kullanan tüm kurumlara karşı verilmiştir, verilmektedir, verilecektir. Kamu yararı adına gerçekleştirdiğimiz ve haklılığı hukuk tarafından onaylanan faaliyetlerimiz karşısında, söyleyecek sözü olmayanlar sesimizi kısmak ve mücadelemizi engellemek adına her yolu denemektedir.


Mayıs ayının son günlerinden itibaren ise daha yaşanabilir, daha demokratik, doğadan, özgürlükten, barıştan ve insandan yana bir yaşam özlemi Gezi Parkı ile simgeleşerek tüm dünyaya umut olmuştur. Ancak ısrarla bu umut kıvılcımını söndürmek isteyenler, baskı, şiddet, gözaltı, işten atma gibi her türlü despotik, hukuksuz ve antidemokratik uygulamayı gerçekleştirmekten imtina etmemektedir. 


Taksim Meydanı`na dayatılan betonlaştırma, insansızlaştırma ve kimliksizleştirme projesine karşı verdiğimiz mesleki ve hukuki mücadelemiz, her türlü yöntemin denenmesi suretiyle engellenmeye, bastırılmaya, sindirilmeye çalışılmaktadır. Bu süreçte öncelikle Taksim Meydanı Projesi`nin iptali ve Gezi Parkı`nın korunması amacıyla Mart 2012`de İBB`ye yapılan plana itiraz dilekçelerine destek veren İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyemiz, çalışmakta olduğu İBB`ye bağlı taşeron firma tarafından işten çıkarılmıştır. Daha sonra, geçtiğimiz ay hükümetle yapılan görüşmelerde Taksim Dayanışması sözcüleri arasında yer alan Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Uzman Kadrosunda yer aldığı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir ay süre ile Gaziantep`e sürgün edilmiştir. Hemen ardından, diğer Dayanışma temsilcileri birlikte Şube Yönetim Kurulu sekreterimiz ve sekretarya çalışanımız üç gün boyunca gözaltı şiddetine maruz bırakılmış, mücadelemiz hukuksuz bir şekilde bastırılmaya çalışılmıştır. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı`nın Yönetim Kurulu üyemiz Gürkan Akgün`ün işine performans düşüklüğü gibi hakaret içeren gerekçelerle son vermesi ise, tüm bu baskıcı, keyfi ve antidemokratik uygulamaların tesadüf olmadığının kanıtıdır. Hükümete bağlı tüm kurumlar, sahip oldukları tüm yetkileri kullanarak, kamu kurumu niteliği taşıyan meslek odamıza saldırmaktadır. Bunun yanı sıra geceyarısı operasyonları ile 9 Temmuz Salı gecesi yine bir "torba yasa" içinde yıllardır emekten, bilimden, kamu yararından yana mücadelesini sürdüren TMMOB ve bağlı Odalarını hukuk dışı bir şekilde sınırlamaya yönelik bir yasa değişikliği yapmıştır.



Çalışmalarımızı ve mücadelemizi durdurmayı, yavaşlatmayı ve meslektaşlarımızı sindirmeyi hedefleyen, kurum bünyelerinde çalışan tüm profesyonellere gözdağı verme amaçlı bu art niyetli süreçlerden TMMOB`nin ve bizimle birlikte bu mücadeleyi sürdürenlerin hiçbir şekilde etkilenmeyeceğinin bilinmesini isteriz.


Odamız, İstanbullulara karşı taşıdığı sorumluluk gereği yetkileri ile kamu yararını gözeten uygulamaların yanında olmaya, yetkilerini kamu yararına aykırı ve bilimsellikten uzak bir şekilde kullananlara karşı ise mücadelesini yılmadan sürdürmeye ve meslektaşlarımıza destek olmaya devam edecektir.


Bizler, ilk defa karşılaşmadığımız bu antidemokratik uygulamalara, tehdit, sürgün, gözaltı, işten atma gibi korku ve sindirme politikalarına karşı dayanışmanın gücüne inanıyor ve bilimden, emekten, kamu yararından yana olan herkesi bir arada durmaya, korkularıyla değil vicdanlarıyla hareket etmeye ve destek olmaya çağırıyoruz.



TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi


TMMOB İstanbul İKK


22 Temmuz 2013, Beylikdüzü/İstanbul






Geri Dön