18 / 04 / 2024

Gürkan Akgün'den Kanal İstanbul çıkışı!

Gürkan Akgün'den Kanal İstanbul çıkışı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, TOKİ'nin 6 Ekim tarihinde Kanal İstanbul güzergahında bulunan meraları satışa çıkarılacağını dile getirerek konuya ilişkin açıklamalar yaptı. 



Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalar devam ederken Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), daha önceden mera şeklinde kullanılan ve imar planlarına açılan davaların sürdüğü alanlara konut inşa etmek amacıyla ihaleye çıkacağı açıklanmıştı.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, TOKİ'nin 6 Ekim tarihinde Kanal İstanbul güzergahında bulunan meraları satışa çıkarılacağını dile getirerek konuya ilişkin açıklamalar yaptı. 

Gürkan Akgün den Kanal İstanbul çıkışı!

Kanal İstanbul projesinin ve çevresine inşa edilecek ‘Yenişehir'in bir rant projesi olduğunu ifade eden Gürkan Akgün, “Uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ve bu bir virüs gibi yayılacak” diye konuştu.

YILLARDIR ‘YAPI YASAKLI’ ALANDI

Akgün, TOKİ'nin ihaleyle satışa sunduğu alana ilişkin, “Burası Sazlıdere Barajı'nın hemen yanı. İçme suyu havzasında, kısa koruma kuşağında; ‘yapı yasaklı alanda' kalıyordu. Yıllardır buraların korunabilmesi aslında bu sayede oldu” dedi.

Gürkan Akgün den Kanal İstanbul çıkışı!

BU ALAN TAPUDA HALEN DAHA ‘HAM TOPRAK’ VE ‘TARLA’

Kanal İstanbul projesinin Bakanlıkça yapılan imar planları ile bölgenin tamamının imara açıldığına vurgu yapan Akgün, şunları kaydetti:

“Mayıs 2023'te bitirilmesi düşünülen 485 birimlik “bu etap”; 6 katlı, konut ve ticaret kullanımına ayrıldı. Bu arada bölge halen daha ‘havza sınırı' içerisinde. Bu alan tapuda halen daha ‘ham toprak' ve ‘tarla'.

TOKİ ADINA TESCİL EDİLDİ ŞİMDİ İHALEYLE SATILIYOR

Hatırlayalım; 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu bütün ‘rezerv yapı alanı'ndaki tarım alanlarının tarım dışı kullanımını ‘uygun' görmüştü. İki yıl sonra, mera alanları yani hepimizin ortak olduğu alanlar,  TOKİ  adına tescil edildi. Şimdi de ihaleyle satılıyor. İmar uygulaması yapıp arsa haline getirmeye bile gerek duyulmadan. İmar planlarına açılan davalar da sürmekte iken hem de.”

Gürkan Akgün den Kanal İstanbul çıkışı!

Akgün, konuyla ilgili konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Durum ortada; bu gidişatta geleceğimizin nasıl şekilleneceği de üç aşağı beş yukarı belli. Doğadan, sudan, topraktan, ormandan, ortak kamu yararımızdan mı yana olacağız? Yoksa betondan mı? Tercih basit.”

Akgün, bu konuda vatandaşların detaylı bilgi sahibi olması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kamu bilgilendirme platformu http://kanal.istanbul internet adresini ziyaret etmelerini tavsiye etti.

Nadir Ataman'dan Kanal İstanbul tepkisi!

Kanal İstanbul çevresinde inşa edilecek Yenişehir'in ayrıntıları belli oldu!


Geri Dön