19 / 04 / 2024

TOKİ Arnavutluk'a 500 konut yapacak!

TOKİ Arnavutluk'a 500 konut yapacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Arnavutluk'ta depremden zarar görenler için en kısa süre içerisinde 500 konut yapacaklarını ve TOKİ tarafından teslim edeceklerini açıkladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Arnavutluk'ta depremden zarar görenler için en kısa sürede 500 konut yapıp Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aracılığıyla teslimlerini gerçekleştireceklerini söyledi.

Kurum, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Şanlıurfa'da GAP Tarımsal Eğitim Merkezi’nde il değerlendirme toplantısına kaım gösterdi.

Sputniknews'ta yer alan habere göre; toplantı sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun olarak şehirlerin geleceği için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyleyerek, bu kapsamda bölgeleri ziyaret edip projeleri sahada incelediklerini ifade etti.

Kurum, Şanlıurfa'da başlatılan projeleri görüşmek ve yeni çalışmaları başlatmak için bölgede bulunan yöneticilerle buluştuklarını söyleyerek, şehrin sorunlarının kısa süre içerisinde çözecekleri noktayla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Arnavutluk'ta meydana gelen deprem sonrasında Türkiye'nin bölgede hayata geçirdiği çalışmaların sorulmasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrasında Bakanlığının Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve  TOKİ  çalışanlarından oluşan 11 kişilik bir ekibi ülkeye gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Ekibin Arnavutluk'a gittiğini söyleyen Kurum, "Amacımız deprem riski altındaki Arnavutluk'taki vatandaşların talepleri doğrultusunda binaların deprem riski tespitini yapmak. Diğer taraftan da hasar tespit noktasında, tabii biz yıllık ortalama 23 bin deprem yaşayan ülke olarak bu konuda oldukça tecrübeliyiz, ekibimiz hemen hasar tespit çalışmalarını Arnavutluk'ta başlatacak" diye konuştu.

‘Nerede yardıma ihtiyacı olan bir ülke olsa elimizi uzatıyoruz’

Ekibin binaların risk durumunu da belirleyeceğini söyleyen Bakan kurum, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımızın dün açıklamış olduğu, bize vermiş olduğu talimatlar çerçevesinde, dost kardeş ülke Arnavutluk'a 500 tane konut yapıyoruz, hak sahibi, burada depremde zarar görmüş vatandaşlara bu konutları en kısa sürede yapıp Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aracılığıyla teslimlerini gerçekleştireceğiz. Ekonomisine baktığınızda, milli gelirine baktığınızda, milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülke konumunu Türkiye olarak sürdürmeye devam edeceğiz.

Nerede bir mazlum olsa, nerede yardıma ihtiyacı olan bir ülke olsa, insani bir dram olsa Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde elimizi uzatıyoruz, uzatmaya gayret gösteriyoruz. Bundan sonra da aynı anlayışta yardım ihtiyacı olan tüm ülkelere yardım edeceğimizi, üzerimize düşen vazifeleri yerine getireceğimizi ifade etmek isterim."

Bakan Kurum, kentte yaşayan Suriyeli sayısının fazla olduğunu, bu nedenle belediyelerin İller Bankasından aldıkları yardımlar hakkında bir değişiklik yapılmasının gündemde olup olmadığının sorulmasıyla, AK Parti döneminde Şanlıurfa'ya 45 milyar liralık yatırım yaptıklarını ve bunların sürdüğünü açıkladı.

Büyükşehir Yasası hakkında belediyelerden talepler aldıklarını söyleyen Kurum, yönetmelik kapsamında değişikliklerle ilgili çalışmalara devam ettiklerini, bunun tamamlanmasıyla belediyelerle paylaşacaklarını kaydetti.

Toplantıya AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal, Mehmet Ali Cevheri, İbrahim Halil Yıldız, Ahmet Akay, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve ilçe belediye başkanları ile kurum amirleri katılım gösterdi.


Geri Dön