19 / 04 / 2024

TOKİ Başkanları albümü!

TOKİ Başkanları albümü!

TOKİ’ye yine başkan ataması yapıldı ve Ahmet Haluk Karabel’in yerine Mehmet Ergün Turan atandı. Karabel görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yapan Erdoğan Bayraktar’dan devralmıştı. Peki daha öncesini hatırlıyor muyuz? İşte TOKİ’nin başkanlar geçidi…



TOKİ Başkanları albümü!


TOKİ, uzun adıyla T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı; Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adıyla 1984’te kuruldu. 


TOKİ’nin tarihçesi için tıklayın!

TOKİ’nin ilk ve kurucu başkanı,  22’inci ve 23’üncü Dönem Ak Parti Milletvekilliği de yapan Vahit Erdem oldu… Erdem,  TOKİ  Kurucu Başkanı olduğu dönem, Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Turgut Özal iktidardaydı…  


TOKİ’de 30 yılda 11 başkan değişti. 12’inci TOKİ Başkanı bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla atandı… Peki bu 30 yılda kimler TOKİ’ye başkanlık etti? İşte TOKİ’nin başkanlar albümü…



TOKİ'ye kimler başkanlık etti?


1- Vahit Erdem: TOKİ'nin kurulduğu 1984'ten 15 Nisan 1990'a kadar TOKİ Başkanı olarak görev yapan Vahit Erdem, 1 Temmuz 1944'te Kırıkkale Keskin'de doğdu. İnşaat Yüksek Mühendisi ve Ekonomist Erdem, İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını Southampton Üniversitesi'nde tamamladı. Bradford Üniversitesi'nde ihtisas yaptı. 


TOKİ Başkanları albümü!

Vahit Erdem


DPT'de Uzman ve Daire Başkanı, Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Kurucu Başkanı, Savunma Sanayi Kurucu Müsteşarı, Başbakanlık Baş Danışmanı olarak görev yaptı. Büyükelçi unvanını aldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı, Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu, THY ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyelikleri ve TBMM Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Birçok ödülün yanı sıra, Güney Kore Cumhuriyeti "Devlet Güvenlik Liyakat Nişanı" ve Fransa Cumhuriyeti "Devlet Liyakat Nişanı"nı (Legion d'honneur) aldı. 22. Dönem Kırıkkale Milletvekili. 22. Dönem'de NATO PA Türk Grubu Başkanı oldu ve NATO PA Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. 23. Dönem'de NATO PA Türk Grubu Başkanlığı görevini yeniden üstlendi. Çok iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Fransızca bilen Erdem, evli ve 3 çocuk babasıdır.



2- Ökkeş Özuygur: Eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan merhum Turgut Özal'ın '12 prensinden biri' olarak anılan Ökkeş Özuygur, 15 Nisan 1990'da TOKİ Başkanı oldu. 


3- Can Cangır: Kasım 1990’da TOKİ Başkanlığı'na atandı. Cangır da Özal'ın prenslerindendi...


4- Oktay Ural: Eylül 1991'de Toplu Konut İdaresi Başkanı oldu. 


TOKİ Başkanları albümü!

Oktay Ural


Prof. Dr. Oktay Ural, IAHS (International Association for Housing Science) Başkanlığı da yaptı. 


5- Yiğit Gülöksüz: DPT Müşaviri, 1978-80 yılları arasında Ecevit Hükümeti'nde Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı, 1992-1997 yılları arasında TOKİ Başkanı olarak görev yaptı. 



TOKİ Başkanları albümü!

Yiğit Gülöksüz


Toplu Konut İdaresi'nde beş yıllık hizmetten sonra 1996 yılında ‘en başarılı bürokrat’ gösterildiği günlerde görevden alınan Gülöksüz daha sonra aile şirketi Yeniyapı Şehircilik Müşavirlik Şirketi'nin başkanı oldu.


6- Hamdi Karadaş: 26 Aralık 1996’da TOKİ Başkanı oldu, 24 Ağustos 1997'de görevden alındı.  


7- Mehmet Kemal Ünsal: 26 Ağustos 1997 ve 28 Temmuz 1999 tarihleri arasında TOKİ Başkanı oldu. 


TOKİ Başkanları albümü!
Mehmet Kemal Ünsal


Ünsal, Emlak Bankası'nda uzun bir dönem yönetim kurulu üyeliği ve Futbol Federasyonu Asbaşkanlığı da yaptı.



8- Dr. Kamil Uğurlu: 28 Temmuz 1999 tarihinde atandığı TOKİ Başkanlığı’ndan 29 Ağustos 2001 günü alınarak 3 yıllığına Bakanlık Müşavirliğine atandı.  



TOKİ Başkanları albümü!
Kamil Uğurlu


Selçuk Üniversitesi Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak da görev yaptı. Karaman’da 2009-2014 arasında Ak Parti'den belediye başkanı oldu.



9- Rıza Tuna Turagay: Ağustos 2001Aralık 2002 arasında TOKİ Başkanı oldu. 1964 yılında Viyana doğumlu Rıza Tuna Turagay,  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra University of Birmingham’da Uluslararası Bankacılık ve Finansman dalında yüksek lisans yapmıştı. 


TOKİ Başkanları albümü!

Rıza Tuna Turagay


TOKİ Başkanlığı döneminden önce 1987-1997 arasında T.C. Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Uzman Yardımcısı, Uzman, Şube Müdürü, Müsteşar ve Bakan Danışmanı olarak görev yaptı. 


1997-2000 yılları arasında Ticaret Müşaviri olarak T.C. Washington Büyükelçiliği’nde çalıştı. 2000 yılından Nisan 2006 tarihine kadar sırasıyla; T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili, T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşar Vekili olarak görev aldı. 


1 Eylül 2007’de de British American Tobacco Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi David Wilson’ın yerine atandı. Turagay, Nisan 2006 tarihinden bu yana British American Tobacco Türkiye’de Kurumsal İlişkiler Koordinatörlüğü görevini sürdürüyordu. 


10- Erdoğan Bayraktar: Aralık 2002’de atandığı TOKİ Başkanlığı görevini 10 Mart 2011’de bırakıp AK Parti Trabzon Milletvekili seçilerek Aralık 2013'e kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı. 



TOKİ Başkanları albümü!

Erdoğan Bayraktar 


İnşaat Yüksek Mühendisi Erdoğan Bayraktar; İDMMA İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde yaptı.


Bir süre özel sektörde çalıştı. İstanbul Büyükşehir ve Eminönü Belediyelerinde Belediye Meclis Üyeliği, KİPTAŞ'ta Genel Müdürlük görevinde bulundu. ABD'de yabancı dil ve inşaat teknolojileri eğitimi aldı. Avrupa'nın değişik ülkelerinde eğitim ve seminerlere katıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar AŞ'de Genel Müdürlük, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı yaptı. Değişik üniversitelerde dersler verdi. Kocaeli ve Gazi Üniversitesinden "Fahri Doktora" unvanları aldı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesidir. 


İspanya "Kraliyet Nişanı" ile Barcelona Meeting Point (BMP) ve İtalya Milano Gayrimenkul Organizasyonu (EIRE) tarafından verilen ödüllerin sahibidir. Yayınlanmış 2 kitabı bulunmaktadır. 61. Hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanlığına getirildi. İngilizce bilen Bayraktar, evli ve 5 çocuk babası.


11- Ahmet Haluk Karabel: 15 Temmuz 2011 – 18 Nisan 2014 arasında TOKİ’ye başkanlık etti. Karabel daha önce Kiptaş'ta başkan yardımcısıydı; TOKİ'de 2003'ten itibaren Erdoğan Bayraktar'ın ekibinde yer aldı. 15 Temmuz 2011'den beri TOKİ Başkanıydı. Karabel bu görevinden 18 Nisan 2014 Cuma günü Resmi Gazete’de  yayımlanan genelge ile alındı. Yerine Mehmet Ergün Turan getirildi. 


TOKİ Başkanları albümü!
Ahmet Haluk Karabel 


Ahmet Haluk Karabel, 1953 Ankara Çankaya İlçesi doğumlu. 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun olan Ahmet Haluk Karabel, 1978 yılında özel sektörde iş hayatına atıldı. Karabel, 1995–1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konut şirketi olan İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de (KİPTAŞ) kuruluşu ile birlikte Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı.

Metropol İmar A.Ş.’de ise 2000-2001 yılları arasında Genel Müdür Yardımcısı olan Ahmet Haluk Karabel, Ankara Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ve Mamak’ta konut uygulamaları yaptı. Karabel, yine aynı yıllarda ayrıca özel sektör şirketlerde genel müdür olarak çalıştı.


12- Mehmet Ergün Turan: 18 Nisan 2014’te TOKİ Başkanlığı görevine getirilen Turan, 1967 yılında Bakırköy’de doğdu. İlk, orta, lise tahsilini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. 



TOKİ Başkanları albümü!

Mehmet Ergün Turan


Turan, 1999-2004 ve 2009 Yerel Seçimlerine Güngören ilçesinden İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliğine seçildi. 


Bu süreçte Güngören Belediyesi Teknik Başkan Yardımcılığı, İBB İmar Komisyon Üyeliği ve Başkanlığı, İBB Encümen Üyeliği, İBB Meclis 2.Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 


2009 Mahalli İdareler Seçimleri’nden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir. 1989 yılından beri inşaat ve dış ticaret işiyle iştigal etmektedir. Evli ve dört çocuk babasıdır.


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön