19 / 04 / 2024

TOKİ dar gelirliyi 2019'da da ev sahibi yapacak!

TOKİ dar gelirliyi 2019'da da ev sahibi yapacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ öncülüğünde dar gelirli vatandaşlar için başlatılan sosyal konut projesi kapsamında bu yıl 46 bin 700 konutun teslim edileceğini söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2003 yılından bu yana  TOKİ  tarafından üretilen 840 bin konutun 720 bininin alt ve orta gelirlilere dönük sosyal konutlar olduğuna dikkat çekti. Bu yıl 46 bin 700 sosyal konutun tesliminin tamamlanacağını belirten Kurum, yüzde 5 ile 10 peşin ve 20 yıla varan vadelerle sunulan konutlarla devletin vatandaşların konut sahibi olmasına destek olduğunu söyledi.

TOKİ dar gelirliyi 2019 da da ev sahibi yapacak!

Kurum, "Bu yıl 23 bin yeni konutun ihalesini gerçekleştirdik. Her yıl talebe ve bölgesine göre 25, 35, 50 bin konut üretiyoruz. 2019 yılı içerisinde de sosyal ihtiyaçta talep ne ise bu sayılardan az olmamak üzere üretim yapacağız" açıklamasında bulundu.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre;  Ankara  ve Bitlis'te yürütülen çalışmaları da yerinde değerlendiren Bakan Murat Kurum, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm, park, altyapı ve üstyapıya dönük büyük yatırım projelerinin sürdüğünü söyledi.

Kurum, Bitlis Deresi'nin ıslahının büyük önem taşıdığını belirterek, TOKİ tarafından yapılan yeni sanayi bölgesindeki 412 ticari ünitenin dönüşümüne gerekli desteğin verileceğini belirtti. Bitlis-Tatvan kara yolu üzerinde yapılması planlanan Tekstil Kent Projesinin istihdam ve gelir artışına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Kurum, 2019'da tamamlanacak içme suyu ve kanalizasyon hattıyla ilçelerdeki projelerin de aşamalı olarak tamamlanacağını kaydetti.

PARKA ŞEHİDİN ADI VERİLDİ

2016 yılında Beşiktaş'ta yaşanan patlamada şehit olan Emniyet Amiri Kadir Yıldırım'ın adının verildiği parkın açılışına da katılan Murat Kurum, Bakanlığın hibe kapsamında Bitlis'te dört park inşaatını tamamladığını, üç parkın inşaatının ise Valilikçe yapıldığını söyledi. Kurum, "Bitlis'in kalkınması, ekonomisi ve istihdamı adına Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

ALTIAĞAÇ VE KARAAĞAÇTA DÖNÜŞÜM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Mamak'taki Altıağaç ve Karaağaç Kentsel Dönüşüm Projelerinin ilk etap dönüşüm alanına dönük TOKİ'nin bin konut üreteceği bilgisini verdi. Kurum, inşası tamamlanan bin 500 konutu da hak sahiplerine vermek üzere Büyükşehir Belediyesiyle protokol imzalayacaklarını ifade etti.

400 ŞANTİYEDE 105 BİN KONUT VE SOSYAL DONATI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı kurumların 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Kanal İstanbul Projesi, yatay ve yöresel mimari, çevre yatırımları, imar barışı ve konut üretim hedeflerini aktardı.

TOKİ'nin 16 yılda 840 bin konut ürettiğini, bunun yaklaşık yüzde 90'ının sosyal konut niteliğinde olup alt ve orta gelir grubuna hitap ettiğini belirten Kurum, TOKİ'nin 400 aktif şantiyesinde yaklaşık 105 bin konut ve sosyal donatı inşasının devam ettiğini paylaştı.

TOKİ'nin az katlı planda ve yatay mimari anlayışla üretim yaptığına dikkat çeken Bakan Kurum, 2017 yılında ihale edilen yaklaşık 60 bin konut ile bu yıl ihale edilen yaklaşık 23 bin konutun yüzde 80'inin altı ve daha az katlı planda yapıldığını söyledi. Yöresel ve yatay mimari anlayışla üretime dönük çalışmaların da sürdüğünü vurgulayan Kurum, 500 bin nüfuslu olacağı öngörülen Kanal İstanbul'un çevre yerleşimlerinde de yatay mimarinin öne çıkacağını kaydetti.

"TOKİ, 140 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRDÜ"

2025'te 7,5 milyon konutun yenilenme ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek kentsel dönüşüm alanında yürütülen çalışmaları aktaran Bakan Kurum, 2012 yılında çıkarılan yasayla Bakanlık bünyesinde 580 bin, TOKİ ile 140 bin konutun dönüşümünün sağlandığını aktardı.

Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için yoğun bir çalışma yürütüldüğüne dikkat çeken Murat Kurum, TOKİ vasıtasıyla yatırıma yönlendirilen 2,5 milyar TL ile büyük altyapı projelerinden 25 bin konutu kapsayan dev yerleşim projelerine kadar dev yatırımlarla bölgelerin çağdaş bir çevreye kavuşturulduğunu kaydetti.

20 soruda TOKİ'den nasıl ev sahibi olunur?

TOKİ'den 167 TL taksitle nasıl ev alınır?

TOKİ'den 10 bin TL peşinatla ev fırsatı!
 


Geri Dön