19 / 03 / 2024

TOKİ, Diyarbakır'da evi yıkılanlara 16,2 milyon TL ödedi!

TOKİ, Diyarbakır'da evi yıkılanlara 16,2 milyon TL ödedi!

TOKİ'nin Diyarbakır Surlarını gecekondulardan kurtarmak için başlattığı Kentsel Dönüşüm Projesi hızla ilerliyor. Sur bölgesinde uygulanacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında, evleri yıkılan 246 hak sahibine, 16,2 milyon lira ödeme yapıldı



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Alipaşa-Lalebey ve Suriçi (Cevatpaşa) Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Tarihi Diyarbakır Surları çerçevesinde Valilik, Büyükşehir ve Sur Belediyesi ile  TOKİ  tarafından yürütülen çalışmalarda, hak sahiplerine yapılacak ödemeler tamamlandı. Proje kapsamında yürütülen uzlaşma çalışmaları çerçevesinde, anlaşmaya varılan ve evleri yıkılan 246 hak sahibine, TOKİ tarafından toplam 16 milyon 247 bin liralık ödeme yapıldı.

Bölgenin gecekondular ile plansız yapılardan temizlenmesiyle ortaya çıkan 30 bin 372 metrekarelik alanın TOKİye devri gerçekleşti. Evleri yıkılan 217 aileye TOKİnin Çölgüzeli Konutlarından konut verilirken, henüz anlaşma imzalamayan ailelerle ilgili süreç devam ediyor. Proje alanında oturan diğer ailelerle yapılan görüşmelerin 2 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

Tarihi Diyarbakır Surları çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak alan, kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilecek. Proje tamamlandığında Cevatpaşada bulunan Şemhane-Hz.Süleyman Camii çevresi ve Sahabe mezarları da tarihi önemlerine uygun olarak gün yüzüne çıkacak. Açıklamada, gecekondu ve plansız yapıların yıkım işlemlerinin tamamlanmasının ardından Tarihi Diyarbakır Surlarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün himayesinde restore edilerek turizme kazandırılacağı kaydedildi.

AA


Geri Dön