27 / 04 / 2024

TOKİ Dubai ve İsviçrelilerle çocuk sağlığı vadisi kuracak

TOKİ Dubai ve İsviçrelilerle çocuk sağlığı vadisi kuracak

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İsviçre ve Dubai kökenli yatırımcılarla çocuk hastalıkları sağlık vadisi kuracaklarını açıkladı



İsviçreli ve Dubaili yatırımcıların geçtiğimiz günlerde İstanbula gelip incelemeler yaptığını belirten Bayraktar, "Bu dünya çapında bir proje. İlk etapta 600 milyon dolar yatırılacak. Etap etap hayata geçirilecek. tamamlandığında 3 milyar dolara malolacak. Dünyanın en büyük çocuk hastalıkları vadisi olacak. Dubaililer parayı yatıracak, İsviçreliler ise bilgi birikimi ve tecrübelerini ortaya koyacak. Bunun bir benzeri İsviçre'de var. Fakat ordaki hastane çok eskidi. Bunun için İstanbul'a modern bir sağlık vadisi inşa etmek istiyorlar. Her türlü çocuk hastalıkları araştırmaları, testleri, klinikleri, poliklinikleri ve ilaç geliştirme enstitüsü ile bu alanda uluslararası hizmet verir hale getirilecek." dedi.
 
Sağlık vadisi için, yer arayışlarının sürdüğünü hatırlatan Bayraktar yabancı yatırımcılar ile  TOKİ  yetkililerinin İstanbul'da kamuya ait tüm arsa ve arazileri dolaştığını, lokasyon, ulaşım ve alt yapı yatırımlarının nispeten düzgün olması nedeniyle tercihi Anadolu yakasından yana kullandıklarını kaydetti. 
 
Seyrantepe'de yeni ihale yolda
Seyrantepe Stadyum'u konusuna da değinen Bayraktar bu konuda şunları söyledi: " İhale kanununda bir madde var. Bu kanuna göre, yapılacak işlerin yüzde 10'unu geçen ilave isteklerde TOKİ'nin yeni ihaleye çıkması gerekiyor. Biz ihaleyi yaparken stadyum yapımını işten ayırmıştık. Şu an arkadaşlarımız çalışıyor. Stadyumun çatısı tahmini bedelin yüzde 10'u olan, 17-18 milyon TL'yi geçerse yeniden ihaleye çıkacağız. Galatasaray'ın ilave istekleri gözönüne alınırsa çatıda dahil ortaya çıkacak rakam 18 milyon TL'nin çok üzerinde olacak. Bu durumda büyük bir ihtimalle çatı ve diğer işler için yeniden ihaleye çıkacağız. Seyrantepe'yi yapan Varyap ve Uzunlar bu ihaleye katılabilir. İhaleyi onlar mı, başkası mı kazanır onu bilemeyiz. Sonuçta Başbakan'ın bize bir talimatı var. 
 
Bu talimat çerçevesinde Galatasaray'ı UEFA kriterlerinde bir stadyum sahibi yapacağız. Konu ile ilgili Başbakan'dan yeni talimatlar geldi. Bakanlar ve milletvekillerinin istekleri doğrultusunda; Trabzon, Malatya, Afyon ve Sivas'ta stadyum yapacağız. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Ozak'la sürekli temas halindeyiz. Yıl sonuna kadar 4 yeni stadyumun ihalesine başlayacağız. En geç 2.5 yıl içersinde tüm stadları teslim edeceğiz. Eğer Başbakan'dan yeni emir gelirse gereken şehirlere stadyum inşa edebiliriz. Bu konuda bizim verilen emri yapmak dışında bir tasarrufumuz olamaz. Stadyum isteyen şehirler TOKİ'nin değil, Başbakan'ın kapısını çalsın

"Tahvilimiz cazip değil"
TOKİ'nin tahvil çıkartması için araştırmalarının sürdüğünü belirten Bayraktar bu konuda şunları söyledi: " Bizim şimdiki borçlanmamız yıllık yüzde 7 faizle gerçekleşiyor. Tahvil çıkartsak yıllık yüzde 8.5, 9 vermemiz gerekiyor. Ayrıca alacaklarımız bankaların teminat verdiği alacaklar değil. 21 milyar TL'lik alacağımızın, 12 milyar TL'si TOKİ'den ev almış olanlarda. Bunların da artışı ÜFE, TÜFE ve memur maaş artış oranına endeksli. Bunların artış oranı bankaların faiz oranlarının altında. Bu şartlar altında tahvil çıkartmamızın cazibesi yok. Kaldı ki, tahvil çıkardığımızda alıcı bulup bulmayacağı bile belli değil. Gelişmeleri takip ediyoruz. Alt yapı oluşturuyoruz. Uygun koşullar oluştuğu zaman tahvil çıkartabiliriz."
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Dünyanın en büyük `çocuk sağlığı vadisi' kurulacak
Cannes'deki MIPIM Fuarı'nda büyük projeler açıklanıyor. TOKİ Başkanı Bayraktar, İsviçre ve Dubai ile birlikte İstanbul'da dünyanın en büyük `çocuk sağlığı vadisi'ni kuracaklarını bildirdi
Cannes'da gerçekleştirilen MIPIM Fuarı, ilginç açıklamalara ve projelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Yeni proje haberlerinden biri de birkaç gündür Cannes'da bulunan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'dan geldi. Yaptıkları görüşmeler sonucunda İsviçre ve Dubaili yatırımcılarla İstanbul'da çocuk hastalıklarının tedavi edilmesine yönelik bir `çocuk sağlığı vadisi' kuracaklarını açıklayan Bayraktar,  "İsviçreli ve Dubaili yatırımcılar geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelip incelemeler yapmışlardı. Tamamlandığında dünyanın en büyük çocuk sağlığı vadisi olacak.  3 milyar dolarlık bir proje.
Dubaililer parayı yatıracak. İsviçreliler ise bilgi birikimi ve tecrübelerini ortaya koyacak. Bunun için İstanbul'a modern bir sağlık vadisi inşa etmek istiyorlar. Her türlü çocuk hastalıkları araştırmaları, testleri, klinikleri, poliklinikleri ve ilaç geliştirme enstitüsü ile bu alanda uluslararası hizmet veren bir kompleks olacak" diye konuştu. Bayraktar, sağlık vadisinin Anadolu yakasında yer alacağını belirtti.

İsviçre Kayabaşı'na geliyor
TOKİ'nin İsviçre ile birlikte geliştireceği bir diğer proje de İstanbul Başakşehir Kayabaşı'nda yer alacak. Yine sağlık üzerine konumlandırılan proje, nisan ayında hayata geçecek. Elde edilen bilgilere göre, Biocity isimli projede ilaç ve sağlık şirketlerinin ofisleri, Ar-Ge departmanları yer alıyor. Bir de üniversitenin yer alacağı projenin ilk tahminlere göre maliyeti 2 milyar dolara yakın olacak.

TAHVİL CAZİP DEĞİL AMA, ALTYAPI OLUŞTURUYORUZ
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray'ın "TOKİ alacakları için tahvil çıkarsın. Biz yardıma hazırız" sözlerinin hatırlatılması üzerine Bayraktar, şu andaki şartlarda tahvil çıkartmalarının cazip bir yönünün olmadığını belirterek, uygun koşulları beklediklerini söyledi. Bayraktar, şöyle konuştu: "Bizim şimdiki borçlanmamız yıllık yüzde 7 faizle gerçekleşiyor. Tahvil çıkartırsak yıllık yüzde 8.5 - 9 vermemiz gerekiyor. Ayrıca alacaklarımız bankaların teminat verdiği alacaklar değil. 21 milyar TL'lik alacağımızın, 12 milyar TL'si TOKİ'den ev almış olanlarda. Bunların da artışı ÜFE, TÜFE ve memur maaş artış oranına endeksli. Bunların artış oranı bankaların faiz oranlarının altında. Bu şartlar altında tahvil çıkartmamızın cazibesi yok. Kaldı ki, tahvil çıkardığımızda alıcı bulup bulmayacağı bile belli değil. Gelişmeleri takip ediyoruz. Altyapı oluşturuyoruz. Uygun koşullar oluştuğu zaman tahvil çıkartabiliriz. "
Tebernüş Kireçci


Geri Dön