25 / 04 / 2024

TOKİ, Elazığ'da depremzedeler için 10 milyar TL yatırımla yeni bir kent inşa ediyor!

TOKİ, Elazığ'da depremzedeler için 10 milyar TL yatırımla yeni bir kent inşa ediyor!

Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremde konutları yıkılan vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için çalışma sürdüren TOKİ tarafından, 23 bin 249 konuttan oluşan projenin yüzde 90'ı bitirildi. 



Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremde konutları yıkılan vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için çalışma sürdüren  TOKİ  tarafından, 23 bin 249 konuttan oluşan projenin yüzde 90'ı bitirildi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; merkez üssü Sivrice ilçesi olan, Elazığ'da 37, Malatya'da 4 kişinin hayatını kaybettiği 6,8 şiddetindeki depremden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un koordinesinde, yıkılan ya da ağır hasar gören evlerin yerine inşası planlanan yaklaşık 24 bin 537 konuttan 23 bin 249'unun ihalesi gerçekleştirildi.

Projede fiziki gerçekleşme yüzde 90'ı geçerken inşası tamamlanan 18 bin 530 konut, Elazığ Valiliği koordinesinde yapılan kura çekimi ile peyderpey depremzedelere teslim ediliyor.

Elazığ depreminin ardından hayata geçirilen 10 milyar TL'lik yatırımla adeta yeni bir kent yapılıyor. Konut projesinin bu sene içinde tümüyle tamamlanması planlanıyor. 

TOKİ, Elazığ da depremzedeler için 10 milyar TL yatırımla yeni bir kent inşa ediyor!

- "18 bin 530 konut tamamlanarak hazır hale getirildi"

TOKİ 4 No'lu Uygulama Şube Müdürü Taşkın Çalık, gazetecilere gerçekleştirdiği açıklamada, depremden hemen sonra başlatılan hasar tespit çalışmaları sonucu depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması için 24 bin 537 konutun inşasının planlandığına dikkat çekti. 

TOKİ tarafından 14 Şubat 2020 tarihinde ilk işin ihalesi yapılarak konut üretimine başlandığının altını çizen Çalık, "Depremin birinci yılında 8 bin konutun üretimi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Bugün itibarıyla depremin ikinci yılında devletimizin tüm kurumlarının özverili çalışmasıyla 18 bin 530 konut tamamlanarak hazır hale getirildi. Deprem sonrası 10 milyar lira yatırım bedeli ile 14 merkez mahallede ve 6 ilçede toplam 67 noktada konut inşaatına başlandı. Bunların 47 noktasında konut inşaatı tamamlandı" diye konuştu.

- "Bu yıl içinde kalan inşaatın bitirilmesi planlanmakta"

Çalık, yaşam alanı olarak planlanan, okul, iş yeri, cami, fırın, park, spor tesisleri, yürüyüş ve bisiklet yollarının olduğu, yöresel mimarinin izlerini taşıyan, çevre düzenlemesiyle ön plana çıkan konut projesi çerçevesinde 7 okulun ve 9 caminin tamamlanarak teslim edildiğini dile getirdi. Çalık, "Elazığ'da yapımı devam eden konutlardan 6 bin 565'i kentsel dönüşüm olarak tamamlandı. Bunlardan 15 bin 280'i afet konutu, bunların içinde 3 bin 375'i köy evi olarak planlandı, yapımı devam etmekte. 1164 konutun ise sosyal konut olarak üretimine devam edilmekte. Elazığ genelinde yapımına başlanan ve devam eden konut üretiminin yüzde 90'ı tamamlandı. Bu yıl içinde de geri kalan inşaat imalatlarının tamamının bitirilmesi planlanmakta" açıklamasında bulundu. 

TOKİ, Elazığ da depremzedeler için 10 milyar TL yatırımla yeni bir kent inşa ediyor!

- "777 köy evi yapımı tamamlanarak teslime hazır hale getirildi"

Elazığ'da inşa edilen konutların yanı sıra 1352 iş yerinin inşasına da başlandığına, 884 iş yerinin teslime hazır hale getirildiğine vurgu yapan Çalık, şöyle konuştu:

"Merkeze bağlı belde ve ilçelerde toplamda 6 bin 103 konut üretimine başlandı, 4 bin 200 konut teslime hazır hale getirildi. Depremin merkez üssü olan Sivrice'de 307 konutun üretimine başlandı, bunun içinde 3 fırın, 88 iş yeri, 2 cami ve PTT hizmet binası tamamlanarak teslime hazır hale getirildi. Elazığ'da farklı ilçe ve köylerde toplamda 3 bin 375 köy evinin yapımı planlandı, 2 bin 825'inin ihalesi yapılarak yapımına başlandı. Bugün itibarıyla 777 köy evi yapımı tamamlanarak teslime hazır hale getirildi. Köy evleri ile ilgili hak sahiplerinin isterse kendi arazisine, isterse de inşa ettiğimiz toplu alanlar olarak seçimine sunuldu ve inşaat çalışmaları bu şekilde devam etmekte."

TOKİ, Elazığ da depremzedeler için 10 milyar TL yatırımla yeni bir kent inşa ediyor!

- "5 yıldızlı otelden aşağı değil"

Sürsürü Mahallesi'nde teslim aldığı konutu görmeye gelen depremzede Cemil Döndü, yaşayacakları evi çok beğendiklerini belirtti. 

Eski evleri ile yeni evleri arasında büyük fark olduğuna dikkat çeken Döndü, "Bu konutların kapı, pencere doğramaları olsun, mutfaktaki dolapları olsun, giriş kapısı olsun, banyo ve tuvalet malzemeleri olsun, hepsine de baktım, inanın çok güzel malzemeler kullanılmış, yalıtımı çok güzel yapılmış. İnsanlarımız oturduğu vakit bu konutların güzelliğinin farkına varacak. 2+1 de, 3+1 de 5 yıldızlı otelden aşağı değil. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Abdullah Paşa Mahallesi'nde ev sahibi olan Selami Akdemir, TOKİ'nin mahallelerine modern bir görünüm kazandırdığına dikkat çekerek, "Evimden memnunum. Allah devletimize zeval vermesin. Dar zamanda imdadımıza yetişti, kurtardı bizi." dedi. 

Elazığ Fırıncılar Unlu imalatçılar Gıda Satıcıları Odası Başkanı İlhan Yıldız da 2 sene önce meydana gelen depremin esnafı da mağdur ettiğini dile getirerek, devletin hayata geçirdiği dev yatırımla bu mağduriyeti gidermeyi başardığını aktardı. 

Yeni iş yerlerine yerleşen esnafın büyük mutluluk duyduğunun altını çizen Yıldız, "Eskiden fırınlarımız bina altlarındaydı, şu an yeni nesil fırın yapılıyor. Bakanımıza teşekkür ediyorum. Binalardan bağımsız 200 metrekare, 300 metrekare fırınlarımız var. Toplam fırın sayısı 34 oldu." şeklinde konuştu.

Murat Kurum: 2022'de 50 bin yeni yuva ve iş yerimizi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz!

Elazığ'da depremin verdiği zarar büyük ölçüde telafi edildi!

Malatya'daki deprem konutları teslim için gün sayıyor!


Geri Dön