28 / 03 / 2024

TOKİ emeklilere 3 bin 635 konut teslim etti!

TOKİ emeklilere 3 bin 635 konut teslim etti!

Dar gelirli vatandaşın yanında emeklilerin de konut edinmesini sağlamak için çalışma başlatan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), emeklilere şu ana kadar 3 bin 635 konut tahsis etti.



Emekliler için 37 ilde konut projesi yürüten TOKİ, arazi sıkıntısının yaşandığı İstanbul gibi büyük şehirlerde ise yapılan konutların yüzde 25'ini emeklilere ayırıyor.


TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin 1984-2002 arasında 43 bin, 2002-2015 arasında ise 690 bin konut ürettiğini belirterek, 2016 hedefini de 60 bin konuta çıkarttıklarını söyledi.


İdarenin 2002 baz alınarak yapılan 1 milyon konut hedefini ise 1 milyon 200 bine yükselttiğini vurgulayan Turan, 8 yıl içerisinde yaklaşık 500 bin yeni konut üretileceğini, yaklaşık 3 milyon kişinin  TOKİ  binalarında oturacağını ifade etti.


Turan, hedef kitlelerinin hiç konut sahibi olmayan vatandaşlardan başlayarak alt ve orta gelir grubu olduğunu dile getirdi.


"Yeni şehirler ve yerleşim yerleri kuruluyor"


Turan, konuta yoğun talep olan yerlerde yeni yerleşimler ve yeni şehirler oluşturmaya çalıştıklarını aktardı.


Bu kapsamda Gaziantep'te sadece bir bölgede 8,5 milyon metrekare alanda 50 bin konutluk yeni bir projeye başladıklarını belirten Turan, "Bunun 3 bin konutunun şu anda ihalesi yapılacak. 2016'da ise bu yeni şehirde 8 ila 10 bin konut inşa edilecek. 8 yıl içinde de uluslararası ölçekte örnek gösterilecek bir projeyle 250-300 bin nüfusluk yeni bir şehir inşa ediyoruz" diye konuştu.


Turan, Manisa'da ise 6 bin konutluk yeni bir yerleşim yeri planlandığını, 1200 konutun ihalesinin gerçekleştirildiğini, 2-3 yıl içerisinde kentte 25-30 bin vatandaşın yaşayacağı bir kasaba yapılacağını kaydetti.


Emeklilerin de konut sahibi olması için çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Turan, bu kapsamda 240 ay vadeyle 250 lira taksitle Anadolu'nun birçok şehrinde emeklileri ev sahibi yapmak için çalıştıklarını söyledi.


"Batman'da bin 472 konutu emekliye yaptık"


Bazı büyük şehirlerde arazi üretiminde zorlandıklarını ve taksit ücretinin de arttığını belirten Turan, emeklilere yönelik projelerine ilişkin şu bilgileri verdi:


"Ankara'da talep topladığımız emekli vatandaşlar için yüzde 25 kontenjan tanıdık. 341 lira taksitle konut edindiriyoruz. Karaman'da emekliler için de proje hazırladık. Batman'da bin 472 konutu emeklilere yönelik yaptık. Teslim etmek üzereyiz. 37 vilayette emeklilere yönelik proje çalışması yürütüyoruz, valiliklerle görüşüyoruz. Karabük, Kastamonu, Bartın, Gaziantep, Kahramanmaraş'ı kendim gezerek emeklilere arazi üretimiyle ilgili çalışma yaptım. Siirt, Mardin Ankara, Urfa, Malatya'da emeklilere konut veriyoruz. Şu ana kadar emeklilere yaklaşık 3 bin 645 konut teslim edildi, bir kısmının da kuraları çekildi teslim aşamasında." 


TOKİ Başkanı Turan, emekliler için arazi üretimi çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, "İstanbul ve  Ankara  gibi emekliler için konuta yoğun talep olan şehirlerde arazi üretimi sıkıntısız olduğu için emeklilere özel kontenjan alacağız. Yapılan konutlardan emeklilere yüzde 25 hak tanıyacağız. Anadolu'nun birçok vilayetinde talebin tamamını karşılayacak güçteyiz. Ancak İstanbul'da arazi üretmekte zorlanıyoruz. Satışa koyduğumuz bütün konutlarda emeklilerimize özel kontenjan tanıyoruz, tanıyacağız" diye konuştu.


Turan, 240 ay vadeyle 250 liradan başlayan taksitle emeklileri ev sahibi yapmaya başlayan TOKİ'nin, hükümetin seçim vaatlerini daha önceden yerine getirmeye başladığını kaydetti.


AA


Geri Dön