19 / 04 / 2024

TOKİ evleri Suriyelilere bedava veriliyor mu?

TOKİ evleri Suriyelilere bedava veriliyor mu?

"Göç" konusunda çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, "TOKİ evleri Suriyelilere bedava veriliyor mu?" sorusunu yanıtladı...



Sosyal Medyada Suriyeliler hakkında her gün gerçek olmayan yeni paylaşımların dolaşıma sokulduğuna şahit oluyoruz. Son olarak Suriyelilerin yeniden can güvenliğinin olmadığı savaş bölgesine geri gönderileceği yalanının sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasında yer aldığını gördük. Sabah'tan İsa Tatlıcan, sosyal medyada yaşanan bu bilgi kirliğini, uzun bir süredir "Göç" konusunda çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel'e sordu.

1-Suriyeliler geri gönderiliyor mu?
Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor; Türkiye'nin de taraf olduğu mültecilerle ilgili Cenevre Sözleşmesi'ne ve uluslararası hukuk normlarına göre mültecilerin zulüm görme riski bulunan ve hayatlarının tehlikede olabileceği yerlere geri gönderilmemesini (non refoulement) öngörüyor. Ülkelerindeki savaş devam ettiği için ve Suriye hala güvenli bir yer olmadığı için Suriyelilerin geri gönderilmesi yasal olarak mümkün değil. Son günlerde başta İstanbul olmak üzere, Türkiye'de düzensiz göçmenlerle ilgili denetimler sıklaştırıldı. Bu kapsamda, kayıtsız göçmenlerle ilgili yapılan işlemler ise 'Suriyeliler geri gönderiliyor' biçiminde algılandı.

Aslında yapılan, doğrudan kayıtlı olmayan (geçici koruma kimliği bulunmayan) veya kayıtlı bulunduğu ilde ikamet etmeyen Suriyeliler ile ilgili de yasal işlemler yapılmasıydı. Bu kapsamda kayıtsız olanlar kayıt altına alınarak kamplara yerleştirilmeye, kayıtlı olduğu il dışında bulunanlar da, kayıtlı bulundukları illere sevkedilmeye başlandı. Ancak Suriyelilerin 8 yıldır yapılmayan bu işlemlerin bir anda başlaması bir çok sorunu ve tepkiyi de beraberinde getirdi.

İstanbul başta olmak üzere, iş bulabildikleri şehirlere veya ailelerinin bulundukları yerlerde kendilerine bir düzen kuran Suriyelilerin tekrar kayıtlı oldukları illere gitmeleri istendi. Yaşanan insani problemlerin aşılabilmesi için, yeterli olmamakla birlikte, yaklaşık bir ay süre tanındı. Buna göre 20 Ağustos'a kadar kayıtlı oldukları illere geri dönmeyenler, İçişleri Bakanlığı talimatıyla zorunlu olarak kayıtlı oldukları illere sevkedilecek.

2-Elektirik, su, doğalgaz faturaları ödüyorlar mı?
Suriyeliler ancak her Türk vatandaşı gibi ilgili kurumlara abone olarak ve bedelini ödeyerek hizmet alabilmektedir.

3-TOKİ evleri Suriyelilere bedava veriliyor mu?
TOKİ'den ev alabilmek için ilk şart T.C. vatandaşı olmaktır. Türkiye'deki Suriyeliler bedelini ödeyerek dahi TOKİ'den ev alamamaktadır.

Ombudsmanlık:  TOKİ  Suriyelilere ucuz konut yapsın!
 


Geri Dön