19 / 03 / 2024

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

Son günlerde sık sık araştırılan konuların başında TOKİ konut kredisi yer alıyor. Vatandaşlar TOKİ konut kredisi veriyor mu? sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki TOKİ konut kredisi veriyor mu? İşte ayrıntılar...



Son günlerde sık sık araştırılan konuların başında  TOKİ  konut kredisi yer alıyor. Vatandaşlar TOKİ konut kredisi veriyor mu? sorusunun yanıtını araştırıyor.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habee göre; uygun fiyatlarla milyonlarca vatandaşı konut sahibi yapan TOKİ’nin konut kredisi verip vermediği merak edilen konular arasında yer alıyor. Kuraya katılarak kazanan kişiler peşinatı rahat vermek ve kolay koşullarla ödeme yaparak konutlarına kavuşmak isteyenler bankaların koşullarını araştırmaya başladı. 

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

TOKİ konut kredisi veriyor mu?

TOKİ konut kredisi veriyor mu? TOKİ kredisi veren bankalar 2021 hangileri, nasıl alınır? sorularının yanıtları sık sık araştırılıyor. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar TOKİ kura çekilişlerini yakından takip ediyor ve böylece daha uygun fiyatla konut sahibi olabiliyor. 

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

TOKİ KREDİSİ VEREN BANKALAR 2021!

TOKİ kuralarına katılarak konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaşların ilk olarak peşinat ödemesi yapması gerekiyor. Bu peşinat için bankalar TOKİ kredisi sunuyor. TOKİ kredisi veren bankaların arasında Ziraat Bankası ve Halkbank yer alıyor. 

Ziraat Bankası'ndan kredi çekmek isteyen kişiler için banka tarafından bazı şartlar konuldu. Bu şartlar ise şu şekilde:  

-T.C. vatandaşı olmak, 
-Yüksek kredi notuna sahip olmak,
-Krediyi düzenli ödeyebileceğine ilişkin gelir beyan etmek,
-3 oda 1 salon ev için 18 yaşını doldurmuş olmak,
-2 oda 1 salon ev için 25 yaşını doldurmuş olmak,
-Konut projesinin yer aldığı bölgede en az 1 senedir ikamet ediyor olmak, 
-Daha önce bankalardan konut kredisi kullanmamış olunması,
-Başvuru sahibinin veya eşinin üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün olmaması,
-Hane geliri azami tutarının 4 bin 500 TL olması halinde krediy başvurulabiliyor. 

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

Ziraat Bankası, TOKİ'den konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara sunduğu kredide 2020'de yüzde 0,49 faiz oranı uyguladı. Kredi için 240 aya varan vade fırsatı sunulurken, krediye başvurmak oldukça kolay. Başvuru için gereken evraklarını hazırlayan vatandaşlar banka şubelerinden başvurularını yapabilir. Bankanın başvuruyu değerlendirmeye almasının ardından olumlu dönüş yapılan kişilerin TOKİ hesabına çekilen tutar yatırılıyor. 

TOKİ FAİZSİZ KONUT KREDİLERİ HAKKINDA

Toplu Konut Fonu'ndan Şehit Ailelerine, Terör Malulleri ile Dul ve Yetimlerine açılan faizsiz konut kredisinin ilk uygulaması 1985'te, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununa bir madde  ilave edilerek, 1 Ocak 1971 tarihinden itibaren şehit olan polislerin ailelerine Toplu Konut Fonu'ndan 5 milyon TL faizsiz kredi sunularak hayata geçirildi. 1991'de ise Toplu Konut Kanununa bir madde ilave edilerek bu kredinin kapsamı genişletilmiş ve Emekli Sandığından maaşa bağlanan ve Faizsiz Konut Kredisi için Hak Sahipliği Belgesi alan bütün şehit aileleri ile terör malulleri ve bunların dul ve yetimlerinin de faydalanmasına imkan sunuldu. 

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

Bu esasları düzenleyen, "Toplu Konut Fonu'ndan Şehit Ailelerine, Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği" 21 Eylül 1991 tarih ve 20998 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı. Bu Yönetmelik; faizsiz konut kredisi kullanacak hak sahibi kapsamının genişletilmesi sebebiyle 13 Şubat 2014 tarih ve 28912 sayılı "Toplu Konut İdaresi Tarafından Şehit Ailelerine, Harp Ve Vazife Malulleri İle Dul Ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Hakkında Yönetmelik" ile yürürlükten kaldırıldı. Bu yönetmeliğin çıkış tarihinden önce kredi kullananlara eski yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına karar verildi. 

Krediden faydalanabilmek için, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü) alınacak hak sahibi olduğuna ilişkin belge ile Ziraat Bankası'na başvuru yapılması gerekiyor. 

Şehit Kredisinden faydalanılarak alınacak evler için herhangi bir kısıtlama mevcut değil, tapunun en fazla bir sene önce alınmış olması yeterli sayılıyor. Kredi ile istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut alınabiliyor. 

TOKİ faizsiz konut kredisi nasıl alınır?

Kredi miktarı her sene Devlet İstatistik Enstitüsü'nce Türkiye geneli için ilan edilen senelik fiyat artış oranı kadar yükseltilir. Kredinin miktarı 2020 yılı için 154 bin TL olarak belirlendi. 

Kredinin geri ödemesi, hak sahibinin her türlü tazminat dahil almakta olduğu maaşının 1/4'ü tutarındaki miktarın T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kesilmesi aracılığıyla oluyor. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmıyor. Fakat, kredinin açılışında bir defaya mahsus olacak şekilde hak sahibinden kredinin yüzde 1'i oranında masraf ödemesi alınıyor.

TOKİ'den 810 TL taksitle ev sahibi olma imkanı!


Geri Dön