25 / 04 / 2024

TOKİ konutları ilçe dışına yaptı, Simavlı'nın ev taksidine yol masrafı eklendi!

 TOKİ konutları ilçe dışına yaptı, Simavlı'nın ev taksidine yol masrafı eklendi!

Simavlılar için TOKİ 5.9'luk depremin ardından evleri hasar görenler ilçe dışına konut yaptı. TOKİ'nin konutları uzak olduğu için yol masrafları artan depremzedeler bu kez yaklaşan taksitler nedeniyle endişe duymaya başladılar



19 Mayıs 2011 yılında Kütahya'nın Simav İlçesinde 5.9'luk deprem olmuştu. Artçı depremlerin durmadığı Simav'da deprem uzmanları 'Durum normal' dese de ilçe halkı rahat uyuyamıyor. 3 binden fazla konutun orta ve ağır düzeyde hasar gördüğü simav depreminde  TOKİ  depremzedeler için 928 dairelik konut yaptı. Ödemeler iki yıl sonra başlamak üzere 20 yıl taksitle depremzedelere teslim edilen konutlar ilçe dışında olduğu için depremzedeleri sıkıntıya soktu. Bir başka problem ise yıllardır yaşadıkları sokak, mahalle, komşu, okul ve işyerlerinden kopmuş oldu çünkü kura çekimlerinde hata olduğu belirlendi.

 

Simav Afetzedeler Sözcüsü İsmet Ataklı yaşadıkları sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: 


Vatandaşın sıkıntısı TOKİ konutlarının şehir merkezine uzak olması. 928 kalıcı konut yapıldı. Kısa sürede bu konutlara vatandaşlar yerleşmeye başladı. Ancak kura çekiminde yapılan yanlışlıklar Simavlı depremzedenin yaşam biçimini değiştirdi. Birbirlerine komşu olanlar ayrı ayrı yerlere savruldu. Taleplerimize rağmen aynı sokakta oturanlar aynı bloklara verilmedi. Bu konutlara taşınanların çoğu işlerinde de zarar etti.


İsmet Ataklı, konutlar şehir merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 


Uzak olunca yol masraflarımız arttı. Oturulan konutlar için 1.5 yıl sonra ödemeler başlayacak. Taksitler aylık 400 lira. Ancak yol parası ve konutları aidat eklenince depremzedenin ödeyeceği miktar 700-800 lirayı bulacak. Burada yaşayanların büyük bölümü bu parayı karşılayacak durumda değil. Devletimizden ödemeleri bir yıl daha ötelemesini istiyoruz. Burada insanlar aidat parasına evini kiraya vermeye başladı. Durum çok vahim.


Akşam


Geri Dön