24 / 04 / 2024

TOKİ, Medeniyet Üniversitesi'nin merkez kampüsünü inşa ediyor!

TOKİ, Medeniyet Üniversitesi'nin merkez kampüsünü inşa ediyor!

TOKİ'nin inşa edeceği İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin merkez kampüsü, çağdaş eğitim binaları, sosyal alanları ve engelli dostu tasarım anlayışıyla, Türkiye'nin örnek üniversite kampüslerinden biri olacak.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOICİ), mimari tasarım ve uygulamaların yanı sıra pek çok akademik ve sosyal imkanı bir arada babarındıran yerleşkesiyle öncü devlet kurumlardan biri olacak İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin (İMÜ) merkez kampüsünü inşa ediyor. 2010 yılında kurulan ve halen eğitimin sürdüğü üniversitenin Üsküdar Bulgurlu Mahallesinde yer alan kampüsündeki Merkez Laboratuvar, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakülteleri binaları proje kapsamında  TOKİ  tarafından yapılıyor.


İMÜ Kampüsü. 275 bin metrekarelik alan üzerinde yer alıyor

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kuzey Kampüsü, Üsküdar Bulgurlu Mahallesi sınırlan içerisinde 275 bin metrekarelik alanda ana ulaşım arterlerinin üzerinde yer alıyor. Kampüs, İstanbul Anadolu yakasının önemli ulaşım arterlerinden D-100 Karayolu üzerinde metro ve metrobüse yürüme mesafesinde yer alıyor. Ulaşım açısından büyük kolaylık sağlarken bu yakınlığın yol açtığı ses sorunu, tasarım ekibince Özel uygulamalarla ortadan kaldırılıyor.


Tasarımcılar alanı, öğrenci ve akademisyenlerin kampüse girdikleri anda dış dünyadan kendilerini ayıracak bir yerleşke planı içinde kurguladı. Arazinin çevre sınırlarına dizilen binalarla orta bölgede bir dolaşım alanı yaratılarak bu sayede ses yalıtımına katkı sağlandı.


Kadıköy-Kartal Metro Hattı yanı başında

Kampüs için, Kadıköy - Kartal Metro hattının Ünalan ve Göztepe istasyonlarına yakın 2, karayolu üzerinden 1 adet olmak üzere toplam 3 ana giriş tasarlandı. Eğitim binaları, 1 ana meydan ve bu meydana bağlanan 2 küçük meydanın etrafına yerleştirildi. D-100 karayoluna paralel iki ana sıra halinde yerleştirilen binaların arka bloklan daha yüksek katlı, yola bakan ön bloklar, siluet göz önünde bulundurularak alçak tutuldu.


Su ve yeşil öğelerle zenginleştirilmiş ana meydan, Rektörlük Binası ve Kütüphane gibi kamuya açık mekanlar içerirken, diğer ild meydan fakültelerle çevrelenerek öğrenciler için topografyayla uyumlu özel yaşam ve peyzaj alanlan kurgulandı.


İç bahçelerle doğal ışık alanları

Master plan/bütün yerleşke planı çalışma-lan tamamlandıktan sonra, 1. Etap kapsamında Merkez Laboratuvar, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Siyasal Bilgiler, ve Hukuk Fakültesi olmaz üzere üç adet bina detaylandırılarak uygulamaya hazır hale getirildi. Merkez Laboratuvar Binası, 2 bodrum, 1 zemin ve 6 normal kat olmak üzere toplam 9 kattan oluşuyor. Binada, yüksek lisans ve doktora düzeyinde mühendislik ve tıp bölümü öğrencilerine hizmet verecek laboratuvarlarının yanı sıra tütün araştırmaları ve deney hayvanları laboratuvarları gibi özelleşmiş birimler de yer alıyor. Yüksek teknolojili ekipmanların kullanılacağı laboratuvarlar için, üst düzey mimari ve mühendislik çözümleri uygulandı. Merkez laboratuvarın üniversite dışına da hizmet vereceği düşünülerek, görkemli bir ana giriş kurgulandı.


Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 2 bodrum, 1 zemin ve 5 normal kat olmak üzere toplam 8 kattan oluşuyor. Yaklaşık 60 bin metrekare inşaat alanına sahip fakülte binası, 15 bin öğrenciye eğitim vermek üzere tasarlandı. Tüm dersliklerin doğal ışık alabilmesi amacıyla binada iç bahçeler yer alıyor. Bu bahçeler aynı zamanda, ağırlıklı olarak sosyal alanlan içeren kat ile bütünleşerek öğrencilerin kullanımına açık tutuluyor.


Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakülteleri tek bir bina içinde tasarlandı

Binada 12 anabilim dalı ve bu bölümlere ait, idari ve akademik birimler, çeşitli büyüklüklerde derslik ve amfiler, laboratu-varlar, sosyal alanlar, fakülte kütüphanesi Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakültesi, yaklaşık 30 bin metrekare inşaat alanına sahip. Geniş bir orta avlu etrafına yerleşen 8 katlı binanın zemin ve bodrum katlan, iki fakültenin ortak kullanım alanlarına aynldı, üst katlardaysa bu fakültelere ait birimler ayn bloklarda öngörüldü. İlci fakültenin tek bir bina içinde kurgulandığı bu tasanm, ihtiyaç ve programa göre esneklik yapılabilmesini sağlıyor. Binada idari ve akademik birimler, derslikler, sosyal alanlar ve 300 kişilik bir konferans salonuna ek olarak mahkeme salonu gibi fakültelere özel eğitim alanlan da mevcut. Binanın ana karakteri olan avlu, amfi düzeninde oturmaya imkan veriyor, aynca Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakültelerine yakışır bir sosyal alam da beraberinde getiriyor. Engelli erişimine kolaylıkla izin verilecek şekilde tasarlanmış üç bina, otopark olarak kullanılan bodrum katlanndan birimleriyle bağlantılı tasarlandı.


Aşamalı olarak hayata geçirilecek İstanbul Medeniyet Üniversitesinin merkez kam-püsü projesi tamamlandığında İstanbul'un tüm dinamiklerinin şehir ve eğitim hayatı içinde kurgulandığı örnek bir yerleşke olacak.


TOKİ Dergi


Geri Dön