26 / 04 / 2024

TOKİ Trabzonlular'ın konut ihtiyacını karşılıyor!

TOKİ Trabzonlular'ın konut ihtiyacını karşılıyor!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın “Derman değil ferman bütçesi” başlıklı haberde yer alan suçlamalarına cevap verdi. Bulut, TOKİ tarafından bölgede hayata geçirilen projeleri anlattı.



TOKİ Başkanı Ömer Bulut, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın “Derman değil ferman bütçesi” başlıklı haberde yer alan suçlamalar hakkında konuştu.

Güne Bakış Gazetesi'nden Aydın Gelleci'nin haberine göre, “Sayın Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bütçe görüşmeleri sırasında TOKİ’ye haksız, suçlayıcı sözler sarf etmiştir” diye konuşan Bulut, “Sayın CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bütçe görüşmeleri sırasında TOKİ’ ye haksız, suçlayıcı sözler sarf etmiştir. Haberde; Karadeniz’e sadece rant projelerinin yapıldığı, istihdama yönelik proje yapılmadığı, tarihî belleğin yok edildiği, yemyeşil vadilere taş ocaklarının açıldığı, talan edilen yaylalarda yeni kentsel dönüşüm projelerinin başladığı, kentsel dönüşüm mağdurları oluşturulduğundan bahsedilmektedir. 58. hükûmet ve sonrasında kurulan hükûmetlerin kanunlar kapsamında idaremize yüklediği görevler çerçevesinde; idaremizce tüm yurtta olduğu gibi Karadeniz Bölgesi’nde de kentsel dönüşüm projeleri ile çöküntü alanları hâline gelmiş bölgelerin rehabilite edilerek kente kazanımları sağlanmakta,  sosyal konut projeleri ile alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların konut ihtiyacı karşılanmakta ve sanayi projeleri ile de istihdamın artırılmasına yardımcı olunmaktadır. Bu çerçevede; tarihsel dokunun korunması amacıyla proje yürüttüğümüz alanlardan Zağnos ve Tabakhane Kentsel Dönüşüm Proje alanları sınırları içerisinde yer alan tarihî sur etrafının gecekondulardan arındırılarak kentin hava koridorları yeniden açılmış ve rekreasyon alanları inşası ile rehabilite edilmiştir. Ayrıca yöre insanının da çok iyi bildiği tarihî kimliğe sahip Çömlekçi bölgesinde de kentsel dönüşüm ve gelişim projesi başlatılmış ve hak sahipleri ile uzlaşma süreci devam ettirilmektedir. Yaylaların korunması ve rehabilite edilmesine örnek olarak da Ayder Yenileme ve Koruma Projesi gösterilebilir. Ayder Yenileme ve Koruma Projesi çalışmaları kapsamında arama konferansı, çalıştay ve hak sahibi bilgilendirme toplantıları sürecinde elde edilmiş olan tüm bilgi, belge, görüş ve öneriler dikkate alınmak suretiyle; Ayder yerleşkesinin mevcut doğal kaynakları ile biyolojik ve ekolojik yapısına uygun bir şekilde planlama ve projelendirme çalışmaları yapılmış olup, çalışmaların tamamlanması akabinde yöresel, iklimsel, geleneksel ve kültürel yapıya uygun bir yenileme ve koruma projesi halkın katılımı ve desteği ile gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK KAMULAŞTIRMA DEĞİL UZLAŞMA

Başkan Bulut, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “İdaremizce bu projelerin yürütülmesinde önceliğimiz kamulaştırma yapmak değil, vatandaşlarla uzlaşarak yerinde dönüşüm projeleri ile aynı bölgede daha yaşanabilir koşullarda konut edinilmesinin sağlanmasıdır. Bu amaçla Trabzon’da yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde; 2089 vatandaşa yerinde konut verilmiş olup, hâlen 653 konutun yapımı devam etmektedir. Rize ili Çiftekavak köyündeki Küçük Sanayi Sitesi olarak planlanan 50 bin m2’lik saha, S.S. Rize Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifine küçük sanayi sitesi yapılmak üzere devredilmiştir. Trabzon Araklı’da yaklaşık 62 bin 644 m2 yüzölçümlü küçük sanayi sitesi olarak planlanan saha edinilmiş ve yörenin ihtiyacı olan sanayi sitesi inşaatı  TOKİ  eli ile gerçekleştirilerek hak sahiplerine teslim edilmiştir. Trabzon Çarşıbaşı’nda yaklaşık 22 bin m2 yüzölçümlü küçük sanayi sitesi olarak planlanan saha üretilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla, açıklamamızın olduğu gibi gazetenizde yayınlanmasını diler, iyi çalışmalar dileriz.”
 


Geri Dön