19 / 04 / 2024

TOKİ’den kredi isteyen Umut Evleri’ne itiraz!

TOKİ’den kredi isteyen Umut Evleri’ne itiraz!

Düzce depreminde evsiz kalan 234 kiracı için inşa edilen ‘Umut Evleri’ projesini tamamlamak için Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) kredi istendi. Ancak TOKİ, başvuruyu reddedip mahkemeye başvurdu.



Birleşmiş Milletler Habitat Ödülü’ne layık görülen Umut Evleri sakinlerinin başvurduğu Bolu İdare Mahkemesi de, depremzedeleri haklı bulup, ret kararını iptal etti. Ancak depremzedelere kredi vermeye yanaşmayan TOKİ, karara yeniden itirazda bulundu.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; TOKİ’nin dilekçesinde 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bünyesinde, imkanlar nispetinde kredi verilmesi için kurulan fonun 2000 yılında yürürlükten kaldırıldığı kaydedildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na ait yetkilerin 2007’de TOKİ’ye devredildiği hatırlatıldığı, devirden önce kaldırılan fondan kredi vermenin mümkün ve hukuka uygun olmayacağı iddia edildi. Fon kaldırılmasa bile maddede “imkanlar nispetinde” dendiği ve zorunluluk olmadığı kaydedildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1966 yılını izleyen birkaç yıl yalnızca bazı büyükşehirlerde bireysel nitelikte arsa tahsis edilenlere kredi verdiği, bu uygulamanın devam edilmediği, kooperatif üyelerine hiç kredi verilmediği söylendi.

Ailelerin hukuk danışmanı Avukat Erbay Yucak, “Bu arsayı tahsis eden TOKİ’nin kendisi. Karara itiraz etmelerinin anlaşılır tarafı yok. Bu insanlar zaten 18 yıldır yeterince mağdur edildi. Bu hukuksuzluğu devam ettirmenin hukuken ve vicdanen anlamı yoktur” diye konuştu.


Geri Dön